Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Utanförskap

Publicerad 2014-02-27 09:42:37 i Allmänt,

Alla som jobbar inom förskola/skola borde kolla in det senaste inlägget av Lady Dahmer och den bild hon lagt upp där. En underbar idé att använda sig av i skolan tycker jag.
 
Som förälder är verkligen en av mina största rädslor att mitt barn skall hamna i utanförskap eller bli mobbat och som förälder känner man sig också ganska maktlös då skolans värld är en värld man själv inte är en del av. Vad som händer där ser vi inte. Det vårt barn, eller skolpersonalen, inte berättar vet vi inte om. Och när det redan skett kan det vara "för sent" - det har redan lämnat ett litet sår efter sig.
 
Det är så otroligt viktigt att förskola och skola arbetar aktivt och med eftertanke för att motverka utanförskap och mobbing. Och det hjälper inte att bara säga vad man får och inte får göra, om man inte talar om varför och hjälper barnen att utveckla empati. Barn är inte onda men empati och förmågan att sätta sig in i någon annans situation är inte medfödd utan något som behövs tränas på... ofta. Omtanke skall vara en vana. Men också förmågan att säga nej, sätta stopp och att veta vart man vänder sig om man känner sig utsatt, eller ser någon som är utsatt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela