Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Några av de böcker som gjorde mig till feminist

Publicerad 2014-02-19 18:42:00 i Allmänt, Feminism och genus,

Jag har ju nämnt det innan... att jag inte alltid har varit feminist. Skäms lite över att erkänna att jag gått igenom en hel del faser och att några av dem nog kan anses vara motsatsen till feminist. En gång i tiden var jag en av dem som trodde att alla feminister var gapiga, håriga kvinnor som hatade  män - och såg detta som något negativt. Då var det för mig viktigare att killar tyckte om mig, och man kunde få en och annan poäng om man hånade de mer feministiska tjejerna. Har jag nämnt att jag skäms?
 
Jag vet inte om någon hade kunnat säga något som ändrade min åsikt då, utan det jag behövde var att sitta ner i lugn och ro och läsa böcker som fick mig att tänka till. Och i samma takt som jag mognade, blev starkare och modigare, så vaknade feministen i mig.
 
Därför skulle jag vilja dela med mig av några av de böcker som står i min bokhylla som var en del av den resan. Vill dock verkligen poängtera att en del av dessa böcker läste jag senast för kanske 15 år sedan, så minns inte allt som stod i dem och kanske finns det saker i dem som jag absolut inte skulle hålla med om idag.
 
Som för så många andra i min ålder så var det med dessa två böcker som det startade. Två böcker som jag läste trots att jag tänkte att det var idioter som skrivit dem och att de bara hade fel i allt. Anledningen till att jag läste dem var för att jag kände att jag inte kunde kritisera något jag inte ens läst. Så jag läste.... och fick tankar jag inte haft förut, kände igen mig... och kände att kanske var de där kvinnorna inga idioter trots allt. Kanske de hadehaft rätt hela tiden, och jag hade fel.
 
 
Böckerna jag talar om är såklart Under det rosa täcket och Fittstim.
Efter detta började jag mer aktivt leta böcker i ämnet, men det var rätt knapert på den tiden. I alla fall hittade jag dessa två böcker, Bimbobakslaget och Kvinna eller försvinna, som jag minns att jag då tyckte om, men inte vet vad jag skulle tycka om idag (känner att jag inte är helt förtjust i begreppet bimbo i alla fall).. Jag läste senare även en bok om manlighet som fick mig att börja fundera över det där med könsroller och genus, På Y-fronten intet nytt
. 
 

Sedan minns jag ärligt inte i vilken ordning jag läst böckerna, men två av de böcker som gjort mest intryck på mig någonsin och också de böcker som gör mig mest förbannad är Katarina Wennstams, Flickan och skulden och En riktig våldtäktsman, böcker om samhällets syn på våldtäkt. Där började jag verkligen känna att det var något fel på samhället.
 
 
Även om de inte hade samma starka påverkan på mig så är två böcker på liknande tema som jag också tycker är läsvärda och som fick mig att tänka till Män kan inte våldtas och Våldtäkt och romantik.
 
 
Två böcker som jag gått tillbaka och läst om flera gånger är Det kallas kärlek och I en klass för sig, där den första handlar mer om jämställdhet och den andra mer om genus. Båda är otroligt välskrivna och vetenskapligt grundade och synliggör på ett spännande och intressant sätt olika strukturer i samhället som vi ser vi normaliserat till den grad att vi knappt lägger märke till det.
 
 
Det var dock ganska sent som jag slutade fega och öppet faktiskt kallade mig för feminist, och det var efter att jag hade läst boken APM och senare också boken F-ordet. Jag minns just nu inte mycket av den sistnämnda så kan inte kommentera innehållet och om detta är något jag instämmer i fortfarande men jag minns i alla fall att det var när jag läste boken APM som jag för första gången kunde identifiera mig i den feministiska rörelsen och kände att där är åsikter som jag verkligen håller med om (har en känsla av att jag är något mer radikal idag än då.. jag har verkligen tagit det stegvis).
 
 
En mer skönlitterär bok som dock får en att tänka till är också Egalias döttrar som väldigt förenklat är en bok där man vänt på pannkakan och skildrar ett samhälle där kvinnor och mäns könsroller och status i samhället är det omvända.
 
 
Det finns såklart massor av andra böcker men detta var de jag just nu fann i bokhyllan. Några böcker jag vill läsa men ännu inte har hunnit till är Varat och varan (som jag lånat av Blixa och ligger och väntar på att jag skall få tid att läsa), Rosa - den farliga färgen och Att göra kön.
 
Vilka böcker om feminism/genus/jämställdhet har påverkat er? Vilka anser ni att man bara måste läsa?
 
 

Kommentarer

Postat av: fanny

Publicerad 2014-02-19 22:02:43

läst de flesta och de övertygade mig starkt.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela