Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Kvinnor inom sci fi

Publicerad 2014-02-11 19:01:00 i Allmänt, Feminism och genus,

Jag vet att jag skrivit om detta tidigare för länge sedan, men jag kan inte låta bli att återkomma lite till det efter Schmenus inlägg kring den senaste Thor filmen.
 
Denna bild cirkulerade mycket för något/några år sedan (är så gammal nu att åren flyter samman haha)
 
 
Det hela var en respons på att bilden först cirkulerade utan den sista raden bilder då vi sci fi-nördar gärna vill tro att vi är lite bättre på det där med "starka kvinnliga karaktärer" - fast det är ju inte riktigt sant. Och är det någonstans kvinnoföraktet verkligen flödar fritt så är det inom vissa delar av gamer-kulturen (kolla bara in alla hemska hot FeministFrequency fått på YouTube).
 
Jag kan dock tycka att många (verkligen inte alla) sci fi serier och filmer (samt serier och film av närliggande genre) är lite bättre på att låta kvinnor ta plats och vara starka och självständiga jämfört med "vanlig" film och tv. Kanske inte så konstigt när de har all möjlighet att gå utanför ramarna, och därför borde vara ÄNNU bättre på det hela.
 
Visserligen kan man fundera på vad en "stark kvinnokaraktär" är och vissa av dessa typer av filmer faller i fällan att tro att stark kvinna = mycket våldsam, eller stark kvinna = dyrkad gudinneliknande, vilket blir fel i båda fallen då man i det förstnämnda bara applicerar klassiskt manliga attribut på en kvinna och i det sistnämnda bara spelar på myten om den upphöjda kvinnan, madonnan.
Men i många "nördiga" serier och filmer ser man ju faktiskt kvinnor i huvudroll eller i någon av de större rollerna. handlingskraftiga och självständiga kvinnor som inte behöver räddas av någon man (StarTrek/Stargate/Battlestar Galactica/Buffy/The Walking Dead/Firefly/Alien/Resident Evil med mera, med mera). I en hel del av dem så är det flera kvinnor som huvudkaraktärer och de är inte det minsta intresserade av att diskutera män och klarar därför Bechdel-testet med råge. Dock får man ju erkänna att det vanligaste är en eller högst två "starka kvinnor" omgivna av massor av starka män, så kvinnan är fortfarande något av ett exotiskt inslag i en mansdominerad värld. I många fall visar man också klart och tydligt att den kvinnliga huvudpersonen är ett undantag från alla andra "vanliga kvinnliga kvinnor" som passerar i bakgrunden. Detta kan ju t.ex. sägas om Katniss i Hungerspelen.
 
Nördvärlden har dock ett stort problem vad gäller kvinnosyn fortfarande, och det är det där med kläder och utseende. Väldigt, väldigt ofta så kan männen ha vanliga, praktiska kläder anpassade för strid och aktivitet medan kvinnorna vääldigt ofta skall ha antingen minimalt med kläder eller så tighta kläder som möjligt. Och det är synd att de så ofta hamnar i det där med att om en kvinna skall vara stark och cool så måste hon minsann vara sexig också. Det blir så uppenbart att kvinnorna trots sin "självständighet" måste vara till för mannens ögon.
 
Sedan finns det undantag. Om man bortser från tidiga StarTreks kortkorta kjolar så har kvinnorna sedan haft på sig heltäckande uniformer (dock ganska slanka sådana... för att inte tala om SevenOfNine) även om de såklart är smala och snygga. Samantha i Stargate-serien har på sig samma praktiska mundering som de manliga kollegorna och spelar inte alls på klassisk kvinnliga attribut. Finns fler jag kan nämna också.
 
Så på många sätt har nördvärlden kommit lite längre, men på andra sätt känns det som om kvinnorna i vissa fall mest är en finnig tonårings dominatrix-fantasi.
 
Om det är något jag någon gång skulle vilja lägga ner riktigt mycket tid på att skriva så vore det en bok om just kvinnor inom scifi.

Kommentarer

Postat av: Hans Odeberg

Publicerad 2014-02-11 20:05:30

Några tankar från en manlig scifi-nörd:

Den som missade att ta med Janeway i mittenraden ska ha stryk.

Jodå, Sam i Stargate är något av det läckraste i scifi. Kanske just därför att hon inte går runt och försöker likna Betty Boop.

Att kvinnorna ser ut som en manlig tonårings dominatrix-fantasi är nog helt avsiktligt och kallt affärstänkande. På samma vis som skräpmat innehåller massvis med salt och socker som triggar hjärnan. Om du märker att ditt nya spel har dålig story: sänk bara dekolletaget på de kvinnliga rollerna och spelet säljer hyfsat i alla fall. Vad jag minns från tonåren så var sex, öl och massiva explosioner allt hormonerna tillät en att tänka på. Den dag speltillverkare hittar en lika lätt genväg till kvinnornas plånböcker lär de nog passa på att använda den.

Svar: Jo det är ju säkerligen sant men tycker att både män och spelföretag måste börja ta sitt ansvar om synen på kvinnor skall förändras. Framför allt männen som konsumerar spelen då spelföretagen aldrig kommer välja moral framför pengar.
Knyttet

Postat av: Lotta

Publicerad 2014-02-13 09:02:30

Såg du "Mia på Grötö" när de diskuterade "starka kvinnoroller" och att man aldrig säger "starka mansroller" och när Farez hade försökt skriva in 2 kvinnor i stället för 2 män i ett manus. Det var ganska skoj! Och lite sorgligt egentligen.

Svar: Nej jag har inte sett det tyvärr.... men det är ju just det som är problematiskt med begreppet "starka kvinnoroller".. att det man ser det som att det krävs kickass hulken, när det man bara vill ha är självständiga kvinnor som får ta plats.Älskar när de frågar skaparen av Game of Thrones hur han är så bra på att skriva starka kvinnliga karaktärer och han svarar att han inte skriver om män eller kvinnor utan människor.
Knyttet

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela