Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Ett sammanträffande?

Publicerad 2014-02-28 09:23:57 i Allmänt,

Efter att jag plötsligt drabbats av ilska över osynliggörandet av samerna så ser jag detta idag och får veta att det i helgen alltså visades en olämplig sketch om samer som upprört. Ett väldigt skumt sammanträffande... Som om den samiska vreden liksom for över landet och in i mitt undermedvetna.
 
Eftersom jag inte har tv så har jag alltså inte sett denna sketch, men jag kan förstå att samerna är upprörda. Det är väldigt fult att driva med stereotyper och fördomar rörande minoriteter. Jag har svårt att tänka mig att man hade tyckt att det var ok om man gjort samma sak i en sketch om svarta människor (och jag tycker inte att man skall tycka att det är ok).
Till sitt "försvar" så säger de att svenskarna ju har väldigt dålig koll på samisk kultur och att det är det man tycker är kul... typ... men att då spela på dessa fördomar och sprida dem mer och få samerna att framstå som dårar gör väl inte direkt saken bättre?
 
Som jag skrivit innan gör det mig väldigt arg och upprörd att det är så i det här landet. Att det inte ses som obligatoriskt att man i många av skolans ämnen tar upp den samiska kulturen. Både hur den har sett ut och hur den ser ut idag, deras trossystem, deras sameting och hur det fungerar, hur de behandlats historiskt sett och framför allt skall alla som vill kunna få hemspråksundervisning i samiska (något som tydligen är väldigt svårt att få i Sverige idag så många tvingas åka till Norge för att få det!).
 
Vad gäller samisk musik så kunde ju landet i alla fall ta del av den här vackra jojken i Talang (har inte sett det programmet heller men såg just detta inslag länkat på FB - kan för övrigt inte heller uttala mig kring om detta kan anses vara representativt för samisk musik i stort, men det är gripande)
 
 
Nu skall jag ju på intet sätt få det att låta som om jag försöker föra samernas talan här... Nej herregud, jag tror nog att de kan tala för sig själva och då jag som sagt var inte fått lära mig skvatt om deras kultur i skolan så kan jag inte heller berätta ett dugg om det hela... men jag anser att det bristande samhällsintresset för den egna urspungsbefolkningen är ett problem så tipsa gärna om ni vet bra bloggar i ämnet så jag kan lära mig mer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela