Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Det får mig att fundera

Publicerad 2014-02-15 21:06:59 i Allmänt,

Jag länkade häromdagen till ett väldigt bra inlägg på Blixas blogg och både Mondokanel och Fanny har skrivit sina tankar om Blixas inlägg som jag absolut tycker att man skall läsa. Så gör det!
 
Och jag måste säga att dessa inlägg startat en hel del tankeverksamhet i mitt huvud. Jag vet att Fanny vid några tidigare tillfällen skrivit om patriarkatets syn på kvinnan och hennes kön som något som enbart finns till för mannens njutning (för att sätta på) och för barnafödande... och jag får ärligt erkänna att jag tidigare tänkt lite sådär att "ååh vad hon öööverdriver"... men nu inser jag ju att hon fan har rätt, hur överdrivet det än må låta.
 För vad kan annars förklara sjukvårdens och samhällets totala ointresse i de underlivsskador kvinnor drabbas av och hur man anser att detta är normalt och bara något vi kvinnor skall finna oss i och leva med?
 
Visst finns det enstaka exempel på människor som fått höra från sjukvården att det bara är att acceptera att man har ont, men inget så systematiskt. Inte att män i ständig smärta bara avfärdas. Att en så utbredd problematik bara tystas ner. Och för att inte tala om skillnaden mellan detta och det extrema allvar som man tar mäns erektionsproblem på. Då känner man minsann sympati... för det kan ju skada mannens hela känsla av att vara man... och han får ju inte njuta av sex... så kan man ju inte ha det.
 
Men då man totalt struntar i kvinnors oförmåga att njuta av sex igen, deras smärta... eller problematik som verkligen kan skapa låg självkänsla (som inkontinens av olika slag)... då undrar man ju om det faktiskt är så att kvinnans rätt till sitt eget kön är underordnad, betydelselös... och om synen på kvinnans kön fortfarande är just det som Fanny skrev... att finnas till för mannens njutning och för födandet av barn..
 
Så jävla bra av Blixa att ta upp detta och hoppas att det kan mana fler till att tala om dessa problem, och att de kan börja tas på allvar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela