Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

När polisen förhindrar demokratin

Publicerad 2014-08-24 16:30:00 i Allmänt,

Precis som Fanny skriver så är det helt meningslöst att säga att man är emot våld  (både för att i princip alla säger så samt för att det måste sättas in i en kontext för att inte bara vara ett platt påstående), men vill ändå skriva att nej, jag anser det inte vara bra eller försvarbart i de flesta sammanhang att attackera vare sig privatpersoner med åsikter man ogillar, poliser eller någon annan med våld.
 
Det som sker alltmer just nu är dock enligt mig att polisen och deras agerande förhindrar demokratin. Både genom lagstiftning, genom det sätt som "demontranter" utmålas i media och hur det nu finns en rädsla för att blli attackerad av polisen om man demonstrerar oavsett om man har gjort sig skyldig till något eller ej.
 
Just nu ges partier och organisationer med främlingsfientlig agenda tillstånd att demonstrera och hålla tal... och visst man kan diskutera att detta är en demokratisk rättighet även om JAG inte håller med om deras budskap... men å andra sidan har vi också lagar kring hets mot folkgrupp och olika former av diskriminering som bestämmer att det finns gränser för yttrandefriheten.. och dessutom skall polis bara ge tillstånd om de kan garantera att de kan upprätthålla allmän ordning och att det inte innebär ett hot mot allmänheten - vilket jag känner kan ifrågasättas lite om de faktiskt klarar av.
 
Som vid så många andra tillfällen så tycks det som om polisen anser att om ett fåtal personer som befinner sig i en folksamling på flera hundra missköter sig så är detta ett skäl till att gå till attack mot hela den stora gruppen, oavsett om de har någon som helst koppling till varandra. I mina ögon sker detta dessutom med ett orimligt våld där själva polisens agerande blir ett hot mot allmänheten.
 
Hotet mot demokratin ligger i att det just nu t.ex. finns massor av partier och organisationer som tar plats offentligt där även jag själv skulle vilja ingå i motdemonstrationer för att visa att vi är många som inte håller med om det de säger och för att dessa människor inte skall få stå oemotsagda - men jag vågar inte. För jag är rädd - för polisen (!?). Jag vet att jag kan stå där fredligt i motdemonstrationen men hamna i korselden om polisen bestämmer sig för några andra gör fel, och att jag allvarligt kan skadas.
Och jag vet att man lagligt sett inte har en chans efteråt heller så Sverige, till och med internationellt, är kända för att i princip aldrig låta sina poliser stå till svars för de misstag de gör samt att demonstranter i Sverige, hur fredliga de än är, klassas som ligister - speciellt om man skulle vara maskerad på något sätt trots att det borde vara uppenbart att det kan finnas en rädsla att de organisationer man demonstrerar mot skall veta vem man är.
 
Något känsn väldigt, väldigt snett i Sverige just nu och polisen gör inte saken bättre. Jag säger inte att alla poliser är svin eller något sådant, utan de flesta är säkert bra människor som gör sitt bästa utifrån de förutsättningar de har, men systemet har ett fel någonstans och polisen känns dessutom alldeles för outbildad vad gäller sådana här saker då de om och om igen tycks drabbas av panik och galenskap varje gång de ställs inför högljudda människor i grupp.
 
Läs även

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela