Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Lagom tjock..., som Karlsson skulle ha sagt

Publicerad 2014-08-09 21:17:11 i Allmänt,

Egentligen skrivs det redan för mycket om detta, men kan inte låta bli.
 
En ung artist gör en video där hon visar sig naken med de små "valkar" hon gar på magen för att visa att man skall vara stolt över sin kropp hur den än ser ut. Trots att de flesta vet vem det handlar om väljer jag att inte skriva ut hennes namn för att poängtera att jag inte anser att denna fråga handlar om henne utan att jag vill skriva mer generellt.
 
Utan att ha orken att leverera länkar (överlämnar googlandet åt er) så kan ni läsa om detta hos bland annat Lady Dahmer och Mondokanel.
 
Mina reflektioner i denna debatt är... låt oss ta det i punktform.
 
* Jag tycker att det är härligt och starkt när unga människor vågar stå upp för sig själva och är nöjda med sig själva oavsett om de är smala, tjocka, knubbiga, finniga, persikokindade, fräkniga, punkare, korta... ja ni fattar poängen. Världen är rätt hård men många ideal att förhålla sig till och när man dessutom hela tiden granskar av media och omvärlden som offentlig person är den pressen säkerligen hårdare. Jag hyllar alla som kan känna sig genuint nöjda med sig själva, och tycker att sådan självsäkerhet och tilltro till det egna värdet är något som bör förmedlas bland unga.
 
* Dock håller jag med LD när hon tar upp att själva påpekandet att någon som bryter mot ideal (det allra minsta) är modig när denne står upp för sig själv/visar upp sig själv har motsatt effekt. I detta fall hade musikvideon utan åtföljande kommentarer kunnat sprida ett bättre budskap, men så fort det där med modigheten tas upp så förstärks bara bilden av personen som fel. Det budskap som då bankas in är att "hon var modig som vågade visa sina små valkar = då måste det vara fel att ha valkar för annars hade det inte behövt klassas som modigt".
 
* Dessutom ÄR det stor skillnad på hur man bemöts beroende på om man är "tjock" eller tjock. Passerar man en viss gräns kommer omvärlden inte säga att man är "modig" eller "fin som man är"... då kommer det vrålas om ohälsosamhet, vårdkostnader och rent äckel.
 
* Men det bästa hade ändå varit om denna unga kvinnas kropp bara hade kunnat få vara utan att det skall kommenteras kring huruvida hon är tjock eller smal, inte tillräckligt tjock eller inte tillräckligt smal, om hon har rätt att vara stolt, borde vara stolt and so on. För det allra bästa vore om alla bara kunde sluta bedöma och kommentera andras kroppar.
Vad min åsikt om hennes kropp är är totalt oviktig. Om jag tycker att hennes valk är för liten för att hon skall klassas som tjock, om jag anser att hon egentligen är smal, om jag anser att hon borde gå ner ett par kilo, om jag tycker att hon är vacker eller ful - det saknar relevans. Om hon tycker om sin kropp och den fungerar som den ska, det är allt som betyder något.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela