Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Är det synd om näthatarna

Publicerad 2014-04-22 11:38:41 i Allmänt,

Jonas Thente har skrivit denna artikel på DN:s kulturdebatt, och jag undrar lite vad det är han menar. Kanske är det bara jag som inte hänger med i svängarna men jag tycker han slår hej vilt åt alla håll. Mot vänstern som han tycker har svikit de svagaste i samhället. Mot feministerna som han anser hånar kränkta vita män (som det egentligen är synd om?). Och på något sätt är det då mer lite synd om näthatarna som tar sig ton på det enda sätt de kan?
 
Anser jag att han har några poänger? Visst, det finns säkert många som anonymt på nätet ger uttryck för frustration genom att skriva ut sitt hat mot de som de anser förtrycker dem. Men jag tror inte att det hela är så enkelt som man vill få det att låta.
 
Om det handlade om ren frustration från utsatta samhällsklasser så borde ju män och kvinnor i maktposition drabbas lika mycket, men så tycks det ju inte vara. Av det jag sett, läst och hört så drabbas kvinnor mer än män. Men menar Thente på allvar i så fall att han anser att feminismen har tryckt ner männen och att de nu är försvarslösa offer som bara måste skrika ut sitt hat anonymt för att de inte får stöd någon annanstans? I så fall måste jag göra mig skyldig till det som Thente just anklagar feminister för och skratta lite, för jag undrar om han befinner sig i samma samhälle som mig. Män har överlag större makt än kvinnor än idag och kvinnor trycks ner bra mycket mer än män i det flesta sammanhang. I så fall borde ju det främst vara kvinnor som hotade och hatade på nätet... Dessutom, i motsats till vad Thente tycks tro, så är ju inte feminister ute efter att förnedra, trycka ner och förgöra män.
 
Om Thente hade rätt så borde ju det då framför allt vara de med makt som utsattes för detta näthat. Vad har de förtryckta (männen) för skäl till att skriva att en ung tjej på en bild "är en hora som borde våldtas", när denna tjej inte sitter inne med någon malt över huvudtaget. Eller alla bloggare som om ofta är helt vanliga arbetarklasskvinnor som skriver på sin fritid. De har ingen makt.
 
Och visst kan det vara så att man måste se andra aspekter av och möjliga förklaringar till näthatet - men att man skall tycka lite synd om de som hotar andra till livet, som skriver att man vill våldta någon, som hotar någons barn och som skapar så mycket rädsla för mottagaren... det köper jag inte.
Istället känns Thentes artikel som ren victim-blaming. Precis som när kvinnor får höra att det var deras fel att de blev våldtagna som hade för kort kjol, så får kvinnor här höra att det faktiskt lite är deras eget fel att de råkar ut för näthat och hotas... för de försöker ju faktiskt trycka ner männen.
 
Eller har jag missuppfattat något? Är det något helt annat Thente vill säga?

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2014-04-23 07:16:40

Nej, han säger inte att det är synd om näthatare. Han förklarar den strukturella grunden för hur näthatet vuxit fram. Och att näthatet som fenomen går att förstå mot en bakgrund i det framväxande 2/3-samhället som hade sin start i 90-talets industrinedläggningar och då 100 tusentals svenskar blev överflödiga, värdelösa och marginaliserade och övergivna av samhället, inklusive sina politiska företrädare, som istället för klass börja tala om kön istället. Just när dom behövde den intellektuella vänstern som mest blev dom övergivna. Dagens näthatare är barn till dessa människor som dom på nära håll sett brytas ner och förnedras i meningslösa åtgärdsprogram. S.k unga vita kränkta män som nu söker sin identitet och politiska hemvist hor SD. Du är ju feminist påstår du så då har du väl inga större problem med att se struktur bakom individ. Eller?

Svar: Jag ser absolut struktur bakom individ, men det behöver inte betyda att jag alltid håller med om alla teorier som har detta som bas. I detta fallet anser jag att man utgår från en stereotyp bild av näthataren som outbildad samhällsmedborgare med låg status, och även om så ibland är fallet så tror jag inte att man kan generalisera så till den grad att man kan bygga en teori på det. I min erfarenhet är många av näthatarna välutbildade och ofta väldigt vältaliga. Dessutom tycker jag inte att det förklarar det hat som ofta riktas mot just mycket unga kvinnor. Eller är teorin att det skapats en generation med människor som är hatiska överlag?
Knyttet

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela