Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

WWZ

Publicerad 2013-09-04 10:28:29 i Allmänt,

Igår såg jag förresten World War Z, en film jag lääängtat efter att se så himla länge. Måste därför skriva lite kring vad jag tyckte och tänkte om filmen. Skall försöka undvika spoilers, men de kan förekomma beroende på vad man anser vara spoiler.
 
Filmen är alltså baserad på boken med samma namn, skriven av Max Brooks. Jag älskade boken då jag läste den då den är skriven på ett väldigt annorlunda sätt. Boken utspelar sig efter "kriget" och huvudpersonen samlar in fakta och ögonvittnesskildringar från olika delar av världen för att dokumentera vad det egentligen var som skedde. Den är väldigt trovärdigt och realistiskt skriven och innehåller en blandning av intervjuer, dokument, brev och annat. Tillsammans målar dessa upp en bild av vad det egentligen var som skedde.
 
Med andra ord så visste jag med en gång att detta var en bok som man så gärna ville se på film men som också skulle vara väldigt svår att göra om till film, då den utspelar sig över hela världen och ur många olika människors synvinkel. Och filmen är också väldigt olik boken då man har skrivit om och förenklat handlingen på många sätt.
 
Filmen utspelar sig inte efter "kriget" utan precis i början och huvudpersonen är en fd. militär (?) som spelas av Brad Pitt. Han får motvilligt i uppdrag att ta reda på ursprunget till den farsot som drabbat världen vilket leder honom på en resa runt världen.
 
Min omedelbara reflektion då jag hade sett filmen var att jag tyckte väldigt mycket om den ur underhållningssynpunkt. Det var en ny twist vad gällde zombies, och jag älskar ju när man kommer med något nytt på det gamla zombietemat. För att vara denna typen av film var det också en bra blandning av mänskliga relationer och skräck. Den hade sina riktigt spännande ögonblick.
Om jag enbart skall titta på filmens underhållningsvärde, enligt mig, så hade den egentligen bara ett problem.. och det var att man skyndade på handlingen lite väl mycket i vissa delar och att det "knöts ihop" lite väl hastigt i slutet. Men kanske var det svårt att få ihop med tanke på bokens omfattning. Jag vet ju också att de hade lite problem när de gjorde filmen och att de gjorde om många scener, vilket kostade en hel del pengar, och därför kanske hela filmen inte har samma flyt (?).
 
Om man skall analysera lite djupare så kan man ju säga att det är som i vanlig klassisk Hollywood-anda (även om filmen är amerikansk-brittisk) där kvinnor inte får stort utrymme. Det finns många, många män i filmen men egentligen enbart tre kvinnor (om man ej räknar med de två barnen). Två av dessa är namngivna, om den tredje är det så har jag glömt det. Den enda kvinnan är huvudpersonens fru vars uppgift är att ta hand om barnen. Den andra är en kompetent soldat men som trots detta måste räddas av huvudpersonen. Den tredje är en slags forskare. Med tanke på Bechdeltestet så tror jag inte att de direkt samtalar med varandra någon gång under filmen, utan det är männen som är primärt fokus.
HBTQ-personer är icke närvarande i filmen. I filmens värld är det ju lite så att homosexuella kan få finnas med som kul sidekicks i komedier eller om filmen är ett drama på just homo-tema. Att ha med en homosexuell mitt i en zombiefilm går inte för sig. Vad gäller etniciteter så är de ju i en hel del länder men i huvudsak är karaktärerna som är viktiga för filmen vita (förutom huvudkaraktärens svarta polare och ett barn med utländsk härkomst).
Nu kanske man inte kan skylla en del av detta på filmen i sig då den utgår från en bok och använder sig av karaktärerna i den... men med tanke på omnämnda omfattning av boken hade man nog kunnat lägga upp det lite annorlunda.
 
Sammanfattningsvis så tycker jag dock om den. Den kommer inhandlas, finnas i min filmsamling och kommer ses igen. I love zombies. Speciellt när de är snabba :)
 
Om ni inte sett den så kan ni ta en titt på trailern här.
 

Kommentarer

Postat av: peachbeast

Publicerad 2013-09-04 11:58:55

Såg filmen igår. Håller med om din analys. Jag gillar inte heller att frugan bara sitter och väntar i filmen. De kunde ha gett henne en mer realistisk roll där hon (och barnen) bidrog på något sätt. Men det var kanske svårt att få in i filmen som redan var lång. Det var några andra delar i filmen som jag retade mig på pga bristande logik eller dålig framförhållning av karaktärerna. Dock en sevärd film helt klart!

Svar: Jo jag kan hålla med dig.. Var lite störande att jag själv "fattade lösningen på problemet" innan han själv gjorde det t.ex. Men den var coool i alla fall ;P
Knyttet

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela