Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Minns ni t.A.T.u. ?

Publicerad 2013-09-30 12:43:17 i Allmänt,

Minns ni de två vilda små ryska tonårsflickorna som blev superpoppis i början av 2000-talet och fick massor av skriverier då de kysstes och myste tillsammans?
Jag minns att jag tyckte de var uppfriskande uppkäftiga, att jag gillade musiken och att jag förvånades av att två tjejer som pussas lite kunde skapa så mycket snack. I alla fall blev jag lite nostalgisk och lyssnade på deras gamla låtar på väg till jobbet i morse.
 
 
Men vad skall man egentligen tycka om dem? Var deras framgång någonting positivt eller negativt för homorörelsen?
Vad jag menar är att å ena sida fick man fokus på homosexuelitet och att den finns, vilket är något som verkligen behövs i länder som deras. De fick också en enorm framgång och deras videos spelades mycket på MTV (som på den tiden handlade om musik fortfarande) vilket också innebar att två tjejer i en kärleksrelation normaliserades lite mer i ögonen på de unga som då såg på detta.
De tog plats och kvinnlig homosexuelitet fick vara en del av populärkulturen just då. Jag kan tänka att detta skapade ett något bättre och mer förstående klimat för de som var homosexuella just då. Ja, inte så att just tATu skapade allt detta på egen hand utan de var väl en del av en större kaka kan tro.
 
Dock är det ju så att de i efterhand gick ut och meddelade att de inte alls var homosexuella utan att detta var ett slags PR-trick som deras manager tvingat på dem. En av tjejerna till och med sa att detta hade fått henne att må dåligt. Sedan blev en av dem gravid med en man, gruppen splittrades och sedan var det rätt tyst från deras håll. Hmm.. Ja det känns ju som en mer negativ grej gentemot homosexuella. Inte nog med att homosexualitet användes som ett billigt medel för att få stor uppmärksamhet och därmed utmålades lite som "en kul grej" och spädde på myten om att homosexuelitet kan vara en slags tonårsfas... utan de fick också det att låta som något fruktansvärt som man kan tvingas till.
Man blev lite besviken där.. Att de lyckades få en bra grej att bli så dålig. Förhoppningsvis var det så att inte speciellt många av de där unga som påverkats i en positiv riktning läste allt som skrevs sedan. Kanske försvann de bara i glömska som så många andra band.
 
Helt oviktiga tankar kanske. tATu:s påverkan på världen är ju inte direkt ämne för en doktorsavhandling eller så. Jag bara kom att tänka på det då det visar på det enorma skillnaden och vilket kliv i negativ riktning som Ryssland tagit med tanke på de lagar de stiftar nu och den diskriminering de sysslar med, medan de då för bara tio år sedan skickade två flickor som hånglade till Eurovision song contest.
Eller var det så redan då att de inte var symbol för kvinnlig homosexuelitet lika mycket som de symboliserade en manlig våt dröm?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela