Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Exempel på våldtäktskultur

Publicerad 2013-09-14 10:24:58 i Allmänt,

Jag tror jag tidigare länkat till denna artikel av Genusfolket, som är grymt bra och väldigt tydligt förklarar begreppet våldtäktskultur och dess konsekvenser. När Blixa skrev om denna idag kom jag att tänka på ett klipp från TYT som jag lade upp för ett tag sedan och hur det exemplifierar våldtäktskulturen så himla tydligt.
 
Så här kommer det en gång till, titta noga och jämför sedan med vissa av de komponenter i våldtäktskulturen som Genusfolket tar upp.
 
 
  • Victimblaming
  • Slutshaming
  • Objektifiering av kvinnor
Dessa tre begrepp kan man ha i åtanke (läs gärna mer ingående om dem på Genusfolket eller i Blixas blogg) när krönikören de talar om skriver om att Miley Cyrus lättklädda och sexuella framträdande orsakar våldtäkter. Han menar alltså att det är kvinnan och hennes beteende som är det som skall skuldbeläggas. Där finns mycket av "skyll dig själv"-tänket. Han berör också detta när han berättar om en situation då han själv anklagats för sexuella trakasserier och då tycktes anse att om kvinnan inte ville utsättas för det så skulle hon inte exponerat sina snygga ben framför honom.
  • Trivialisering av sexuella övergrepp
  • Överseende med sexuella övergrepp
    • En hårt begränsad mansroll,
    • Sexuell aggression hos män glorifieras
Detta är något av det vidrigaste jag vet och krönikören de talar om visar väldigt tydligt i sin krönika att han anser att det finns förmildrande omständigheter vid Steubenville-våldtäkten. Han visar att han tycker synd om våldtäktmännen, poängterar att det inte var "penetrerande våldtäkt" som om det gjorde det mindre allvarligt och av outgrundlig anledning tar han upp att det "bara var två" som utsatte flickan som om det gjorde det hela ok. Han skriver även om hur han som man drivs av sina hormoner och liksom bara inte kan hejda sig.
 
Tycker att detta visar väldigt tydligt på våldtäktskulturens tänk. Och tyvärr är det ju väldigt vanligt. De allra flesta skulle på en direkt fråga svara att våldtäkt är fel men när det väl sker och man har ett konkret exempel så börjar många skuldbelägga offret och finna ursäkter för förövaren. Skrämmande som fan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela