Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Lite feminism

Publicerad 2013-11-02 19:26:31 i Allmänt,

Blir inte att jag skriver så mycket om feminism numer, trots att det är en aktiv del av mitt liv. Dels tröttnar jag på att det alltid blir att man drar samma argument om och om igen men folk ändå inte fattar och dels så känns det som om man deltar i en evig kamp om vad som är "rätt sorts feminism". Jag delar nog Schmenus syn en hel del, som man läsa om i hennes inlägg här. Jag ser feminismen som en del av en "humanistisk människosyn", jag tycker om rättvisa och indivduell valfrihet och ogillar förtryck helt enkelt. Feminismen är inte en gruppering utan flera grupperingar och det finns såklart feminister eller vissa strömningar inom feminismen som jag inte håller med om, dock tycker jag inte om bilder som denna som jag uppmärksammade på Facebook.
 
 
Dels anser jag att det rör sig om en ganska vanlig missuppfattning när man inte kan förstå skillnaden mellan att kritisera ett förtryckande system och inte den enskilda individens val eller valfrihet. Jag kan tex ogilla att kvinnor måste raka sig, sminka sig, vara smal and so on för att anses kvinnliga och "rätt", men jag ogillar ju inte som gör eller är just så och anser att de är i sin fulla rätt att anpassa sig efter systemet om de så vill. Annars hamnar man i en slags dubbelbestraffning.
Naturligtvis är det ju så att det finns de feminister som anser sig ha rätten att diktera hur andra skall leva men min uppfattningen är att de till antalet är försvinnande få och att bilder som dess främst är avsedda att förläjliga och förminska feminister genom att spela på vanliga missuppfattningar. Under denna bild hade någon länkat till avsnittet av Feminist Frequency där man tar upp fenomenet Straw feminist, som är något som passar väl in på detta. Kolla gärna in den.
 
 
För mig blir detta förlöjligande av vissa feminister lite som att prata illa om islam för att det finns vissa fundamentalister med skogstokiga åsikter. Man sprider fördomar och även om man ogillar vissa aspekter kanske man skall tänka en extra gång innan man trampar på en redan utsatt grupp.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela