Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Det gör mig förbannad

Publicerad 2013-11-30 22:50:52 i Allmänt,

Just nu pågår ju en "debatt" kring lagförslaget att reklam för modersmjölksersättning skall förbjudas samt att ersättningens förpackningar skall utrustas med varningstext. Detta gör mig vansinnig av flera anledningar, och jag skall försöka göra ett fösök att strukturera upp detta inlägg även om det skrivs lite i affekt.
 
Yttrandefriheten, som reklam ingår i, skall bara begränsas om det föreligger mycket särskilda anledningar. Till exempel om den strider mot andra lagar som diskrimineringslagen eller om det rör sig om något som är direkt hälsoskadligt, som alkohol eller tobak. Vad gäller modersmjölksersättning föreligger inga sådana skäl. Amningshetsare vill gärna dra upp hur mycket bättre det är att amma men faktum är att i princip ingen forskning stöder detta, inte om man bor i ett i-land med rent vatten som vi gör. De sjukdomar amning kan skydda mot finns i princip inte här alls. Man vill gärna dra upp att en bebis får ta del av mammans immunförsvar om de ammar, och det är korrekt, men på sikt kan det leda till allergier av olika slag då vi i den här delen av världen lever i en FÖR sjukdomsfri miljö som leder till dåligt immunförsvar på sikt.
Det finns INGEN forskning som stödjer att amning i denna del av världen skulle vara bättre, utan detta skulle i så fall vara en lag som enbart baseras på normer och värderingar. Vilket dessutom är väldigt onödigt då en lag knappast krävs då normen ÄNDÅ är att man skall amma. och det är väldigt skambelagt att inte kunna eller vilja amma sitt barn. Denna skamkänsla vill man då öka på genom att det skall finnas varningstexter på förpackningarna. 
 
Och som det är idag är det redan ytterst svårt att få information om alternativ till amning då man SKA säga att detta är det bästa alternativet och helst inte nämna något annat. På BB råder det extrem amningshets. När jag var där ville de knappt släppa hem en för de vill att man skall vara kvar och träna på att amma, det kommer in främmande kvinnor och sliter tag i ens bröst och ens bebis för att "visa hur man skall göra" utan att man är tillfrågad och när inget fungerar så får man ingen information om att det finns någon annan lösning.
Att själv försöka söka sig till informationen var väldigt svårt då ersättningsföretagen inte heller i dagsläget får göra speciellt mycket väsen av sig. Och BVC vill ju såklart bara prata amning och vet inget om flaskmatning, "men du kan ju låna en bröstpump". I vårt fall, och i många andra fall jag tagit del om, är det verkligen inte barnets bästa man ser till då denna hets istället går ut över barnen som inte får den mat de behöver.
 
Sedan är det alltid någon som skall dra upp att anknytning kan skadas om barnet inte får den där hud-mot-hud-närheten som amningen innebär. Som om de tror att flaskmatande föräldrar sticker till ungen en flaska och sedan går därifrån och leker med mobilen. Anknytningen blir bra mycket bättre med en mamma som mår bra och hud mot hud ordnar man lätt genom att ta av sig sin tröja (vilket vi gjorde). Fördelen är också att barnet kan få exakt samma typ av anknytning med sin pappa. Överlag kan föräldraansvaret delas upp 50/50 om man flaskmatar.
 
Blir också galen av de som bestämt skall hävda att alla KAN ju amma, om de bara vill...(eller ok, de kan ju kanske erkänna om man saknar bröst pga cancer så går det ju inte.. men annars kan man minsann). Men NEJ, alla kan inte. Jag och många med mig producerar t.ex. inte tillräckligt med mjölk för att kunna mätta ett barn, man kan ha bekymmer med återkommande och extrema mjölkstockningar, man kan ha ett barn som av olika anledningar är för svagt för att amma, och så vidare. Det finns också psykologiska anledningar till att inte kunna amma. Bland annat kan människor som utsatts för sexuella övergrepp ha problem med att psykiskt känna sig bekväma med amning.
Och även om vi hade låtsats att alla dessa skäl inte fanns och att alla kunde amma så finns det ju de som inte vill, och då ingen medicinsk anledning finns till att man skall tvingas till det så förstår jag inte varför man skall kräva att dessa skall göra detta.
I alla andra lägen hävdar t.ex. feminister att en kvinna skall ha rätten att bestämma över sin egen kropp. Detta tar man upp i diskussioner om bland annat abort och det har även förekommit i debatter kring rätten att kräva kejsarsnitt. Men när det kommer till amning skall denna rätten plötsligt inte finnas.
 
Det finns ju dock de som hävdar, som Lady Dahmer i detta fall, att man är för kvinnans rätt att välja, men ändå säger att man tycker lagförslaget är bra. Detta anser jag vara dubbelmoral av stort slag. För man har inget val om man skambelägger den enda valmöjligheten i så stor grad att ingen vågar välja det alternativet. Eller om man tar bort all information om alternativet så att kvinnan inte ens vet om att det finns ett val.
Och om man vill se till barnens bästa så kan man ju fråga hur bra det är för barnen att de flaskmatande föräldrarna lämnas helt åt sitt öde. Utan hjälp, information eller stöd.... kanske till och med med en känsla att de måste smyga med sitt flaskmatande.
 
Alltså, jag blir bara vansinnig.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela