Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Varför ska "de där" få ta extra plats?

Publicerad 2013-05-14 11:53:25 i Allmänt,

Ganska ofta hör jag kommentarer där människor uttrycker att de anser att vissa minoriteter får för mycket plats, och de får det att framstå som om detta sker på deras egen bekostnad. Det är människor som bland annat tycker att prideparaden inte borde finnas eftersom heteropersoner minsann inte får sin egen parad. Eller säger saker som "och varför måste homosexuella berätta att de är homo hela tiden då, JAG säger minsann inte till alla att jag är hetero".
 
Men det handlar inte enbart om sexualitet utan även om att vara "annorlunda" i allmänhet. Jag fick kommentarer på min Facebook angående Yohio och det faktum att han skulle få så mycket uppmärksamhet eftersom han har annorlunda klädstil och bryter normen. Personen tyckte att varför skall ha uppmärksammas och hyllas så bara för att han sticker ut, när alla "normala" (de som är som alla andra, antar jag att personen avser) inte får samma uppmärksamhet.
 
Vad gäller båda dessa exempel så är ju svaret detsamma. Det är för att det som är norm inte behöver extra uppmärksamhet. Det uppmärksammas hela tiden, bara det att vi inte ens reflekterar över det - eftersom det är norm. Vad gäller att kläder och stil så ser vi människor med helt vanliga kläder på tv, film och annan mecia hela tiden, varje dag. När man sticker ut från mängden får man ju dels uppmärksamhet just eftersom man avviker men också eftersom det är viktigt att människor får se att det inte bara finns ett sätt att vara eller se ut. Det innebär inte att alla de som känner sig bekväma och vill vara inom normen inte skall få vara det eller att de som sticker ut är bättre än andra, utan det innebär bara att man får se ett alternativ som kanske kan betyda mycket för de som faktiskt inte känner sig tillfreds med att behöva se ut eller vara som alla andra. Man måste lämna utrymme även åt alla. Och vad gäller just Yohios fall så är det riktigt synd om någon tror att han enbart fått uppmärksamhet på grund av sin look, även om det såklart hör till, då han är en väldigt begåvad musiker. Det känns också tragiskt att man ser det som så provocerande att han spelar just på kvinnliga drag och att detta fortfarande för många känns så hotfullt.
 
Om man istället tittar på sexualitet så är det nog lätt att i Sverige tro att allt är frid noch fröjd och att alla har samma rättigheter, men så är det ju inte. Så länge det fortfarande finns stora grupper som tycker att det är fel att ha en sexualitet som inte faller inom heteronormen så anser jag att man inte kämpat klart. Och homosexuella bör och ska ta plats enligt mig, för heterosexuella behöver inte ta den platsen då de är just norm. Om du inte berättar om din sexualitet för någon så utgår de ifrån att du är hetero, och det är därför heterosexuella inte behöver "tala om vad de är hela tiden".
Dessutom tycker jag att Sverige som ett land som ändå kommit långt vad gäller homosexuellas rättigheter måste lyfta detta faktum och försöka agera förebild för andra länder. För när detta händer i ett land så nära oss, då vill jag bara gråta och låtsas som om världen inte finns.

Kommentarer

Postat av: SannaM // lärare ~ normkritiker ~ lesbisk svenssonmamma

Publicerad 2013-05-14 13:50:44

Intressant att du skriver just om detta! Jag sa just till några elever att en bok vi pratade om är skriven av ett heteropar, och de bara: "Varför säger du att de är hetero? Vad har det med saken att göra?" Hade paret varit homo så hade det däremot varit relevant att säga för de flesta... Inte exakt den poäng som du har i ditt inlägg kanske, men relaterat :-)

Svar: Jo, men precis. Det handlar ju om att utmana normen tills den vidgas och när den gör det kommer det där utmanandet inte behövas mer.. eller hur man skall förklara det (är trött på jobbet och inte så välformulerad hehe )
Knyttet

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela