Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Varför känner vi behovet av att kommentera någon annans kropp?

Publicerad 2013-05-21 11:04:46 i Allmänt,

Schmenus skriver intressant om detta med komplex och att kommentera andras kroppar. I vuxen ålder har jag kanske inte upplevt i så stor grad att människor öppet i "vanliga livet" kommenterar varandras kroppar (om det inte är för att säga att någon gått ner i vikt vilket betraktas som en komplimang men som också förmedlar ett önskat ideal). Visst händer det, men jag anser att det var vanligare när man var yngre.
 
Mycket vanligt är det ju dock på nätet och i media. På internet anser tydligen människor det är fritt fram att bedöma varandra och ge utlåtande, och finner ganska ofta det de anser vara oattraktivt också mycket provocerande. "Hur får man lov att vara så ful?!", typ.
Och jag skall inte framställa mig själv som ett helgon. Jag har genom åren bakom människors ryggar kunnat viska att "varför ha så tighta kläder när man är så fet..?" eller "varför kan hon inte bara piffa till sig lite, hon kunde ju faktiskt vara riktigt snygg?" och annat i den stilen. Usch på mig. Men tydligen är det sådant vi har inpräntat. Att människor har någon slags skyldighet att vara så vackra som möjligt. Att det stör oss om de inte ens försöker, enligt oss. Att vi på något sätt anser att vi har rätten att ens ha en jäkla åsikt om någon annans utseende - fast visst ok, en åsikt kan man ju ha.. för alla kommer ju alltid ha olika preferenser och tycka att olika saker är fint och fult - men inte sjutton har vi rätten att kräkas ur oss alla de åsikterna hela tiden, Kan inte folk få ha sina feta rumpor, håriga armar, finniga kinder eller sin konstiga utväxt ifred?
 
Tänk om killen i min klass när jag var runt fjorton hade behållt sin tanke i sitt huvud istället för att säga "du har ju nästan mustasch".. Flera års komplex, blekande med medel som gav frätsår, ångest och fulhetskänslor hade kunnat undvikas. Och så mycket till mustasch hade jag ju inte... jag hade ju aldrig sett den innan... men bara genom att han yttrade de orden så såg jag mig i speglen och såg en ansiktsbehåring a la Einstein i flera år.

Kommentarer

Postat av: SannaM // lärare ~ normkritiker ~ lesbisk svenssonmamma

Publicerad 2013-05-21 15:45:54

Ja folk måste fan SLUTA kommentera andras utseenden stup i kvarten!! Jag blir mer och mer irriterad över detta, och ju mer uppmärksam jag blir, desto oftare hör jag det. Det är oförskämt och förbannat onödigt. Punkt!

Postat av: Ida H

Publicerad 2013-06-10 17:34:10

Jag försöker att inte kommentera andras utseenden, det är svårt. Vissa kommentarer är svårare att hålla för mig själv än andra, som "Så fin du är idag". Andra kommentarer är hur lätta som helst att inte säga, som "Du har lagt på dig lite. Dags att börja träna?" eller den värsta "Så tjock du har blivit!".

Jag skulle behöva en "såhär besvarar du olika kommentarer om utseende" uppslagsbok.

Svar: Jo men visst är det svårt. Det är lätt att det bara slinker ur en. Speciellt då man vet att vissa kommentarer gör människor glada, och man gillar ju att göra andra glada...Svårt det där.
Knyttet

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela