Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

"Så har det alltid varit" är inget jäkla argument

Publicerad 2013-05-10 21:40:17 i Allmänt,

Jag är sååå trött på debatter och diskussioner där människor använder "så har det alltid varit" som argument. Ofta återkommer det ju i hen-diskussionen och andra debatter gällande feminism och genus. Senast jag hörde det var i Debatt på SVT där de debatterade kring avskaffandet av det juridiska könet. Såklart hoppade det fram en man och började rabbla om att han minsann växt upp med att en kvinna är en kvinna och en man är en man och så är det med det. I sådana lägen klarar jag inte av att titta mer för känner impulser av våldsam karaktär krypa under skinnet på mig.
 
För det första, och som inläggets rubrik säger, så är "så har det alltid varit" ingen argument. "Så har vi alltid sagt" eller "så har vi alltid gjort" är inte heller några argument. Inga bra eller hållbara sådana i alla fall. Förr sa man alltid "automobil" och såg man en polis hälsade man artigt "goddag konstapeln" och kanske lyfte på hatten eller neg. Så hade de alltid gjort, men så gör inte vi. För att tiderna förändras och det gör vi med... typ. Fortfarande tycker en del att man kan säga "negerboll" för att "det har de alltid sagt"... utan att ens för en sekund ta till sig tanken att de kanske gjorde fel förr. Vi kanske vet bättre idag. Det har hänt förut. Många människor sa under en lång tid att jorden var platt... hade ju varit korkat om de fortsatt med det bara för "att de alltid sagt så förut".
Jag tror vi alla kan tänka tillbaka, eller om man glömt allt man lärt sig i skolan - googla, på hur det var förr och hitta hela listor av saker som man gjorde eller sa förr som vi faktiskt inte tycker känns helt ok idag. Dock tycks människor bara helt förtränga att saker sett annorlunda ut. Alla de som tycker att en kvinna skall vara en kvinna får gärna berätta exakt vad en kvinna är och hur det kommer sig att man hade en helt annan syn på hur en kvinna skulle vara för hundra eller tvåhundra år sedan, om nu begreppet kvinna har en sådan självklar och bestående mall som man skall rätta sig efter.
 
För det andra blir jag galen i debatter när människor inte fattar vad det är som diskuteras och tar upp helt andra saker, som i detta fallet. De talade om ifall man skall ta bort det juridiska könet. Vad man då tycker om män, kvinnor, hen och feminism har liksom inte med saken att göra. Om det juridiska könet försvinner så upphör du inte ha ett kön utan skillnaden är bara att staten inte har det på papper. Jag har personligen aldrig behövt papper på vilket kön jag är för att veta om vilket jag tillhör.
Juridiskt kön har ju bara en enda funktion egentligen, och det är om man av någon anledning vill göra skillnad på könen. Han får det och hon får det. Om alla får samma, även homosexuella, så finns det ju ingen anledning att staten skall ha papper på vilket kön man tillhör. Eller?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela