Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Det känsliga ämnet cannabis

Publicerad 2013-05-11 10:17:00 i Allmänt,

Det finns få saker jag ogillar mer än när debatter helt enkelt inte tas på allvar eller inte vågar tas eftersom det finns en risk att stämplas på ett visst sätt. Framför allt när politiker undviker vissa ämnen i rädsla att misstolkas eller bryta mot den rådande normen. Till detta hör t.ex. att få vågar föra ett riktigt faktagrundat samtal om invandrarpolitik då de är rädda att tas för rasister (dock vill jag här nämna att jag anser att många av de uttalanden som klassas som "detta vågar man ju inte säga för då kallas man för rasist" faktiskt ÄR rasistiska) och därför inte heller ger SD något motstånd, att få vågar uttala sig negativt om manlig omskärelse i rädsla för att kallas antisemiter samt då att få vågar tala på riktigt kring en eventuell legalisering av cannabis i rädsla för att människor skall tro att man själv använder det eller att man i stort tycker droger är en bra idé. Ofta tycker jag att härskartekniker och skrämselpropaganda används för att tysta dessa diskussioner och jag anser att detta är fel.
 
Anledningen till att jag kom in på ämnet är ju Centerns ungdomsförbund som nu gått ut och sagt att de tycker att cannabis skall legaliseras, vilket man kan läsa om här bland annat och här.
Ni har säkert redan anat min ställning i frågan men innan jag skriver ut den vill jag tydligt klargöra vissa saker:
 
1. Jag tycker INTE att det är bra att använda cannabis, skulle inte rekommendera det och tycker absolut inte att unga människor (under 25) skall bruka det över huvudtaget.
2. Jag tycker INTE att några andra droger bör legaliseras
3. Legalisering innebär inte att jag anser att det skall släppas helt fritt
 
Med detta sagt så anser jag att en legalisering av cannabis är en bra idé. Jag använder inte droger själv och har aldrig gjort. Jag dricker knappt alkohol nu för tiden. Som person tycker jag alldeles för mycket om kontroll över mig själv för att bruka substanser som förändrar mitt medvetandetillstånd och impulskontroll. Så varför anser jag dock att cannabis skall legaliseras?
 
Den första och största anledningen är att, och som Centerns ungdomsförbund också tog upp, försäljningen av cannabis på svarta marknaden innebär en stor inkomst för kriminella nätverk.
Eftersom det säljs av kriminella så har de inte heller några betänkligheter vad gäller att sälja det till mycket unga. Det finns ingen insyn, ingen kontroll, och det läggs ner stora skattefinansierade resurser på att försöka ha kontroll vilket sällan leder till att man klämmer åt bovarna bakom utan istället att missbrukarna åker fast.
 
Om vi tar och tittar lite på de argument som används MOT legaliseringen så kan vi börja med att titta på artikeln i DN som jag länkade till ovan först. Riksdagens talesperson i missbruksfrågor tycker jag inte har något argument alls. Han svarar enbart: Vi driver ju en restriktiv narkotikapolitik i Sverige. Vi ser inget behov av att introducera nya droger på den marknad som finns. Med andra ord är hans icke-argument att "så här har vi alltid gjort" och ni vet ju vad jag tycker om det argumentet.
 
Chefen för länskriminalens narkotikarotel i Stockholm säger enligt artikeln bland annat detta: Med den lagstiftning vi har i dag har vi poliser rätt att ta urinprov på ungdomar och visa svart på vitt för föräldrarna att deras barn har rökt cannabis. Och jag kan inte se hur detta skulle behöva förändras. Jag tror inte att någon som är för en legaisering anser att det skall vara lagligt för ungdomar att bruka cannabis.
Ett annat vanligt argument mot cannabis är ju också att man säger att cannabis är inkörsporten till tyngre droger då man kan se att narkotikamissbrukare oftast börjat med att använda just cannabis. Vad gäller detta har jag ett antal saker att säga:
För det första visar studier att det även är vanligt att narkotikamissbrukare började med vanliga cigaretter och med alkohol, trots detta kallar man sällan detta för inkörsportar till narkotikamissbruk.
För det andra innebär det faktum att cannabis är olagligt att man passerar en gräns när man använder det, vilket i sig gör det lättare för någon att sedan passera ytterligare en gräns och använda andra olagliga preparat.
För det tredje så innebär det faktum att det är olagligt att människor tvingas köpa det av kriminella, som oftast även säljer andra tyngre droger och det ökar därmed risken att de övertalas/lockas att köpa även detta.
Och för det fjärde så visar studier på att det inte skett ett ökat missbruk bland unga i de länder som har en legailisering.
 
Chefen för narkotikaroteln säger också: I min vardag ser jag baksidorna av missbruk och vi på polisen ser att det finns ett samband mellan trasiga människor och tråkiga livssituationer med missbruk av narkotika
Detta tycker jag är intressant då det också är den verklighet som jag ser. De som lockas av droger är oftast de som inte mår bra och/eller som lever under svåra förhållanden. Istället för att legalisera och få en ökad insyn och lägga fokus och resurser på att hjälpa dessa människor och göra deras levnadsförhållanden bättre så väljer vi i Sverige att kriminalisera, stigmatisera och straffa den som använder droger. Vi väljer alltså att göra deras livssituation värre. Jag ser inte hur detta hjälper individen, eller samhället.
 
Ett annat motargument är att missbruk av cannabis har negativa hälsoeffekter, och ja det förnekar jag inte. Vad det än må vara som man missbrukar så är missbruk sällan bra för hälsan - annars hade det ju knappast kallats missbruk. Studier visar också att om man brukar/missbrukar cannabis under åldern 20-25 så har det negativa effekter på hjärnan som blir bestående. Och det är ett av de skäl som gör att jag anser att unga INTE skall ha laglig rätt att använda dessa preparat. Jag tror dock att en legalisering ger samhället mycket större möjligheter att hjälpa och förhindra detta då det skulle öppna upp för unga att våga prata om sin användning av cannabis utan rädsla för straff eller stigmatisering. Som det är idag kan man få prickar i registret, få svårt att få ta körkort, bli avstängd från skolan, bli utpekad som knarkare osv.
 
Ett av de dummare motargumenten är när folk börjar prata om att "vill du att det skall säljas i affären då så att vem som helst kan köpa det" eller "vill du verkligen att en läkare skall vara påverkad av cannabis under en operation". Suck. Nej jag anser att försäljningen skulle vara strikt reglerad, som Systembolaget men kanske ännu mer begränsat, och jag anser att precis som man inte accepterar att folk är fulla på jobbet så skall man naturligtvis inte acceptera att folk är höga på jobbet. Det är väl självklart.
 
Ett argument för legalisering är att det skulle bli lättare att utföra medicinsk forskning och utnyttja de medicinska fördelar som cannabis har. Idag är det t.ex. väldigt svårt att få medicinsk cannabis även för svårt sjuka cancerpatienter trots att det hjälper dem mycket i deras lidande. Något man kan läsa mer om här bland annat.
 
Kofi Annan har ju också uttalat sig för en lagilisering efter att han tillsammans med ”Global Comission on Drug Policy” sammanställde sin rapport kring detta. De granskade i och med detta flera länder som legailiserat cannabis för att se effekterna av detta.
Rapporten hade bland annat som råd följande (vilket man kan läsa här):
  • Att det blir ett slut på kriminaliseringen och stigmatiseringen av personer som nyttjar droger men som inte skadar andra
  • Att regeringar uppmuntras att testa legalisering av droger, i första hand marijuana.
  • Att kampanjer som riktar sig till unga med budskapen "säg nej till droger" eller "nolltolerans mot droger" slopas, i stället bör andra utbildningsmetoder användas.
Men trots att forskning gjorts och rapporter sammanställts och man egentligen inte kan hitta någon annan anledning till att cannabis skall vara olagligt mer än att "man tycker det är fel" eller "så har vi alltid haft det" så vägrar man konsekvent att ta en riktig debatt kring saken. De som talar för en legalisering förminskas till misstänkta pundare och skrattas bort, trots att man kan se effekterna bara genom att titta på andra länder där det redan är lagligt. Man vägrar ta till sig den forskning som gjorts utan fortsätter att straffa och stigmatisera de som man istället borde erbjuda stöd och hjälp - samtidigt som man försöker hävda att detta är för individens bästa.
 
Så sammanfattningsvis vill jag att cannabis legaliseras, inte för att det skall bli lättare för människor att använda det utan för att man skall ha större möjligheter att hjälpa dem som gör det att sluta.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela