Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Bara smala får ha fina kläder?

Publicerad 2013-05-08 09:57:07 i Allmänt,

Jag har ju berört detta innan i inläggen kring min shoppingångest för ett tag sedan, men så kom det upp i Katta Kvacks blogg. Hon skrev om hur en kvinna som klagat på att HM bara gör tältliknande kläder för alla som har storlek över 40-42 hade fått elaka kommentarer som svar från folk som sett detta. Tydligen ansåg folk att man kan banta om man vill ha snygga kläder och att klädbutikerna hjälper folkhälsan genom att inte uppmuntra osunda tjockisar and so on.
 
Ja, vad skall man säga.
Precis som skrivs i inlägget ovan, och som Lady Dahmer upprepade gånger skrivit om, så måste man faktiskt inte vara osund bara för att man har en större storlek. Vissa människor är väldigt vältränade trots att de inte har så lätt att gå ner i vikt.
Dessutom är det ju så att man kanske inte vill banta, man kanske tycker att vikthetsen är osund, och vill få lov att själv välja sin vikt utan att för den skull vara tvungen att gå i tantiga tält. Och hör och häpna, men man kan faktiskt vara fin även om man drar en större storlek! :o
 
Vad jag har för storlek varierar lite beroende på märke men man kan nog snitta det på en 44:a och jag är inte smal, men jag är inget fläskberg heller. Det är inte så att man tittar på mig och tänker OMG - the killer blobb is going to attack. Och om man tittar sig runt när man går på gator och torg så kan man se att faktiskt väldigt många har min storlek eller större - långt ifrån alla är smala. Men tydligen tillverkas bara kläder för de som är det.
 
Jag har någon gång innan spaltat upp detta men gör det igen. Lite råd till klädtillverkare som skall göra kläder till de med storlek över 40-42:
* Vi vill inte ha oformliga tält i skumma mönster - vi vill inte se ut som tanter från 80-talet
* Low cut byxor funkar sällan bra om man har lite överskottsfestt i den arean
* Bara för att man behöver större storlek så har man INTE längre armar än normalt
* Om man är lite större har man oftast bröst - som också vill rymmas i plagget
* Det hjälper inte att göra midjan större om man gör det smalt över låren
 
Alla är dock inte lika kassa som t.ex. HM och Lindex på att göra kläder för de som väger lite mer (tar inte ens upp de många affärer som tycks tro att överviktiga inte alls finns utan bara helt skiter i större storlekar). Som jag nämnt innan tycker jag att KappAhl är jättebra! Fina, snygga, moderna kläder som sitter bra och inte kostar massor.
 
 

Kommentarer

Postat av: Elin

Publicerad 2013-10-25 17:23:11

Hej!

Slank in på din blogg. Vill bara säga att de du förmedlar i texten är i grund bra och rätt. Men undvik att försäga dig själv genom att först tycka att även större kvinnor kan vara otroligt vackra i vad de har på sig osv. För att sedan i princip kalla de kvinnor som är större än dig "...men jag är inget fläskberg heller. Det är inte så att man tittar på mig och tänker OMG - the killer blobb is going to attack..."

mvh

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela