Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Så mkt fördomar

Publicerad 2013-03-23 08:10:00 i Allmänt, Feminism och genus,

För ett tag sedan såg jag denna YouTube-video med Bianca Kronlöf och tyckte att den var riktigt rolig, samt såklart med ett viktigt budskap. Kände själv att det fanns en hel del sitauationer man upplevt då man skulle velat sjunga den sången.
 
 
Nu läste jag en artikel om den i DN vilket fick mig att gå in och kolla på den igen och observerade då alla kommentarer, och hjälp vad mörkrädd man blev.
Först var det ju de klassiska nedtryckande och förlöjligande kommentarerna som alltid dyker upp när en kvinna tar plats och säger ifrån, som kommenterar utseende och IQ-nivå. Hemskt nog är man ju så van vid denna typ av hat att jag mer reagerade på alla de kommentarer som hävdade att de inte trodde på historien eftersom "vita män inte gör så"... OMG... snacka om att vara blåögda på mer än ett sätt.
Kvinnoförtryck och sexism är inte ett invandrarproblem, även om det inom vissa minoriteter tar sig ett uttryck vi inte är vana vid och därmed lägger märke till mer samt att vissa invandrare kommer från platser där kvinnornas frigörelse inte kommit lika långt. Vita män är dock långt ifrån fläckfria och om man tror det så... ja då vet jag inte vad man gjort... blundat?
 
Jag kan då berätta att jag växt upp på landsbygden där antalet invandrare gick att räkna på fingrarna, och trots detta... hör och häpna... har jag hört både det ena och det andra sägas om och till mig, och har råkat ut för både det ena och det andra. Låt oss titta lite på det hela:
* Främmande män (plural) som tagit på mig bröst/rumpa/skrev när de gått förbi på krogen = vita män
* Främmande män som kallat mig fitta/hora när jag protesterat mot ovanstående = vita män
* Män (plural) som använt fysisk styrka för att genomföra sexuell aktivitet mot min vilja = vita män
* Män som ansåg att ovanstående var ok eftersom "jag sett ut som jag ville ha sex" = vita män
* Män (plural) som passat på att ta på mig under kläderna när jag somnat på fest hos vänner = vita män
* Män som oförtående blivit förnärmade när jag blivit förbannad för ovanstående när jag vaknat = vita män
* Man som lagt sin hand på mitt lår när jag somnat på bussen = vit man
* Läkare som frågat om han får genomföra "gynundersökning för skoj skull" = vit man
 
Och detta är bara ett litet urval av vad vita män tagit sig friheten till. Mitt starkaste minne av invandrarmän är det då en hel bil full av invandrarmän plockade upp mig då jag var ung och berusad och liftade, och som spenderade hela vägen hem med att läxa upp mig för mitt risktagande beteende, berättade för mig och allt hemskt jag kunde råkat ut för och fick mig lova att aldrig hoppa in i en bil med främmande män igen. Omtänksamma och vänliga.
 
Nu säger jag inte att alla vita män är svin som gör/säger sådant, lång ifrån, men att tro att det inte sker är ju bara skrattretande naivt.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela