Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Flera problem, samma lösning

Publicerad 2013-03-16 19:47:02 i Allmänt,

Kan börja med att skriva att om ni inte läst Michaela på BLEKK:s inlägg om maskulinitetsnormer, så bör ni göra det här. Ett väldigt klokt och välskrivet inlägg som problematiserar den syn på män och kvinnor som skildras i media, i detta fall är mycket hämtat från reklam. Hur män och kvinnor skildras på bild kan man ju också läsa mer om i andra inlägg på BLEKK men också hos genusfotografen.
Jag kommer inte skriva så mycket mer om just det de skriver om, för det gör de så mycket bättre än mig och Michaela har fått med så mycket viktigt i det hon skrivit.
 
Det jag reflekterat över, och irriterar mig på, är hur så många av de som kritiserar feminismen genom att dra argumentet "män råkar också ut för orättvisor inom olika områden" inte inser att de problemen också skapas av de normer som finns kring manligt och kvinnligt, och att om vi löste "det problem" som finns i samhället kring detta - så som feministerna vill - så skulle även de orättvisor som drabbar män minska/försvinna.
 
I de fall där män råkar ut för misshandel, i nära relationer eller på stan, så skulle de tas mer på allvar och problemet skulle belysas mer men på grund av rådande normer kring maskulinitet är det idag så att män sällan ses som offer (män skall vara stora, starka och ta hand om sig själva medan offer är svaga, klena och oförmögna till handling).
I vårdnadstvister skulle inte kvinnor ha övertaget längre om kvinnan inte var den som sågs som omvårdande och god medan mannen är en känslokall försörjare.
För att ta två exempel....
 
Även om det finns olika typer av problem och män och kvinnor särbehandlas på olika sätt (främst kvinnor får man ju säga) så kan man ofta se att det bottnar i exakt samma problematik, vilket är att vi genom våra normer tillskrivit de olika könen vissa specifika egenskaper oberoende av denne individs personlighet. Dessa egenskaper är till ens fördel i vissa sammanhang och tills en nackdel i andra. Om vi hade kunnat bekämpa dessa normer hade vi istället kunna "döma" människor baserat på hur de är, och inte enbart beroende på vilket kön de har.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela