Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Varför vill man tysta Anita Sarkeesian?

Publicerad 2013-06-04 11:59:13 i Allmänt,

Jag har skrivit om Anita Sarkeesian förut. Hon ligger bakom YouTube-kanalen Feminist Frequency där hon analyserar datorspel, film och annan populärkultur ur ett feministiskt perspektiv. Trots massiva hat- och hotkampanjer mot henne så lyckades hon samla in pengar för en mer omfattande studie i hur kvinnor porträtteras i datorspel och nyligen släpptes den andra delen av denna serie videos som studien mynnar ut i.
Omedelbart när denna släpptes har hennes motståndare gjort allt för att stoppa den. De har bland annat anmält videon på YouTube så att den blockerades, en blockering som de nu valt att ta bort. Mer om detta kan ni läsa i denna artikel på Aftonbladet.
 
Det jag inte kan förstå är hur det kommer sig att Anita Sarkeesian gör så många datorspelande människor så enormt upprörda. Till skillnad från de mer radikala datorspelsmotståndarna som anser att vissa spel skall förbjudas på grund av våld och/eller som tror att dessa spel gör unga till massmördare så är ju Anita inte mot datorspel. Hon poängterar istället tydligt att man kan både spela och uppskatta datorspel samtidigt som man har en förmåga att analysera dem på ett djupare plan. Hon har inte heller attackerat eller svartmålat de som spelar dessa olika typer av spel. Hennes enda "brott" består i att hon försöker belysa hur kvinnor framställs i datorspel, vilket hon visar genom tydliga exempel hämtade från spelens värld.
 
Jag kan köpa att alla inte måste hålla med. Det finns säkert de som tycker att hon har fel eller överdriver. Och det finns ju alltid de som tycker att man inte skall "gnälla över sådana struntsaker". Säkerligen finns det de som anser att de vill ha det som det är, att de vill kunna se lättklädda passiva kvinnor i offerroller när de spelar. Det finns säkert alla möjliga anledningar till att man anser att det Anita har att säga är felaktigt eller oviktigt (även om jag är en av dem som tycker att det är både korrekt och viktigt). Det jag inte kan förstå är den extremt odemokratiska viljan att tysta de man inte håller med. Speciellt inte när det gäller något som datorspel. Om hon hade förespråkat mord, förtryck eller något annat som kan skada individer så kanske jag hade kunnat ha förståelse för att man ansåg att det krävdes motåtgärder... men datorspel?
 
Uppenbarligen anser de inte att det räcker med att säga emot henne, argumentera för sin sida av saken, utan en stor grupp människor (män?) vill uppenbarligen tysta Anita. Förutom näthatet får hon utstå mordhot, hot om våld och våldtäkter, att hennes personuppgifter letas upp och sprids, att man försöker attackera människor i hennes närhet, att hennes internetkonton hackas och att man försöker blockera det hon lägger upp på YouTube och andra sociala medier. Känns inte detta extremt obehagligt på något sätt? Känns det då inte som om det ligger något underliggande och pyr? Men vad? Vad är det med Anita Sarkeesian som skrämmer dessa män så? Som får dem att hata henne så starkt?
 
För visst kan jag själv bli extremt upprörd ibland och tycka att människor har idiotiska åsikter. Ta bara The Amazing Atheist som jag stör mig på som bara den, och jag tycker att många av hans åsikter är ignoranta, ointelligenta, ogenomtänkta, fördomsfulla och stereotypa. Men jag skulle aldrig få för mig att försöka tysta honom. Aldrig försöka blockera hans videos. Varför? För att även om man inte tycker som jag så har man ju en rätt att tycka vad man vill. ven om jag personligen tror att samhället skulle se bättre ut om budskap som hans fanns lite mindre av och att människor som Anita fick komma till tals lite mer, så anser jag demokrati vara viktigt och har ingen önskan att försöka lägga munkavel på alla de som inte tycker som jag.
 
Eller är det så att de inte har några motargument? Ingenting finns att säga som försvar så man försöker istället bara tysta kritiken?
jag vet inte, men jag finner fenomenet obehagligt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela