Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Språkutveckling och sådant

Publicerad 2013-07-07 20:43:19 i Allmänt,

Nicos språk utvecklas med stormsteg just nu känns det som, och i och med det tycker jag att hans beteende förändras lite också. Visst kommer han nog alltid vara en envis unge som tycker att ord som nej och sluta inte riktigt är giltiga ord om de inte kommer från honom själv, och visst kommer han säkert ha vissa av de "autistiska drag" som han uppvisar nu kvar - men jag tror faktiskt att i och med språker så kommer det minska en hel del. Kanske är det så att det kan vara svårt att få kontakt med honom och att han inte varit så intresserad av att konversera eftersom han tycker det varit meningslöst då ingen fattar vad han säger. För ju mer han nu kan uttrycka desto mer vill han prata och ha gensvar.
 
Hans ordförråd blir hela tiden större och hans användande av orden mer omfattande. Meningarna blir längre och mer  korrekta. Dock kan han fortfarande vara lite mer inriktad på ord han känner att han har praktiskt nytta av just nu kan jag känna. Siffror och färger intresserar tex föga just nu, men det kommer kanske.
 
Det roligaste är ju att ju mer han kan prata, desto större inblick får man i hans tankevärld. Han har mycket fantasi och visar mer och mer hur han använder det när han leker. Han älskar ju telefoner och man skall gärna låtsas att man pratar med honom i telefonen. Ibland låtsas han vara morfar, ibland mormor och ibland sig själv. Om han är mormor eller morfar så använder han förställd röst vilket är väldigt roligt att höra. Nu kan man också märka att han i "telefonsamtalen" också har börjat att berätta vad han gör eller har gjort, och ibland vad han vill göra sedan.
 
Idag har han dock mest lekt med sin leksaksbil som han fick. När Bamse och Skalman hade åkt ett tag så sprang han och häntade sina playmobilgubbar för att de skulle få åka. "Åka hem" skulle de tydligen göra. Sedam försvann han in i sitt rum och rotade länge runt i lådan med playmobil. När han kom tillbaka visade han vad han hade letat efter - två små playmobilresväskor som han la i bagageluckan. Klart att gubbarna skulle ha packning med sig! :)
Man kan dock bli lite beklämd när man ser hur playmobilmammorna skäller på barnen och säger med hård och arg röst: "Kom då! Åka hem!" och man undrar om det är så han uppfattar en...
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela