Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Feminism och genus och sådant

Publicerad 2013-02-27 09:52:05 i Allmänt,

Man har säkert märkt genom vissa av mina inlägg att feminism, genus och normkritik är saker som ligger mig varmt om hjärtat, men det är ju inte så ofta jag skriver om det. På något sätt har jag valt att låta denna blogg enbart fokusera på familjeliv och vara ganska neutral medan jag hållt politik i andra mer hemliga bloggar. Dock funderar jag nu på att kombinera det lite mer.
Har funderat lite över mina skäl att separera det och det handlar nog om två saker.
1. Jag anser att så många andra redan skriver om det och gör det bättre än mig
Förutom de bloggar jag nämnde igår läser jag ofta bloggarna nedan som skriver bra om viktiga ämnen
Sannas blogg
Moralfjant
Flat-feministen Fanny
Katta Kvack
 
2. Jag är rädd för reaktionerna. För det första inser jag ju att om jag skriver om saker som kan provocera vissa så har de rätten att säga sin åsikt om det hela och jag är rätt känslig och vill inte råka ut för det omtalade näthatet. Har dessutom en tendens att reagera ogenomtänkt asförbannat om folk delar med sig av enligt mig korkade åsikter. Och så vill jag inte att mina åsikter skall påverka mitt jobb.
 
Men jag är ju jag och nu vill jag ju att hela jag skall kunna finnas i samma blogg.
 
Nu hade jag tänkt skriva ett längre inlägg om mina åsikter om ditten och datten men min man som ligger bredvid i sängen vill tydligen somna om så han gnäller och gnölar och då jag inte orkar ta med mig datorn upp så får det bli ganska kortfattat.
 
Mina största intressen/saker jag jag tycker är viktigt/saker som engagerar mig är alltså feminism och jämställdhetsfrågor (detta innebär att på de områden män särbehandlas negativt så engagerar mig det också, men i ärlighetens namn så är det ett större problem för kvinnor - men all snedfördelning vad gäller rättigheter/skyldigheter bör motarbetas), genusfrågor och normkritik, HBTQ-frågor, ateism (är religionsmotståndare) och "allmän politik" (är för närvarande inte helt klar på vilket parti jag stöttar men är helt klart vänster).
 
I min vardag yttrar detta sig genom att jag förutom att jag läser mycket om det, pratar mycket om det och förargar mig över det jag tycker är fel genom att jag försöker ha en medvetenhet och leva som jag lär så gott det går. Dock handlar en hel del om lathet och inte ett politiskt ställningstagande, som att jag sällan rakar ben och armhålor. Ett jävla jobb det där med rakning. Men är inte kategorisk utan det sker då och då när lusten faller på. Ungefär som men sminkning.
 
Jag och min man är vad jag anser vara rätt så jämställda. Vi tjänar ungefär lika, delar upp hushållssysslor rätt lika och har lika mycket att säga till om (ok, jag något mer kanske... är något av en ekonomi-Hitler). Han får dock ofta göra allt tyngre. Har reumatiska problem om tänker inte gå runt med värk av principskäl.
Vi delade dock inte alls upp föräldraledigheten lika. Jag roffade åt mig så mycket jag kunde eftersom jag var egoistisk. Och så är det med det.
 
I mitt föräldraskap försöker jag vara medveten och tänka till. Min son har dock inga klänningar (han hade fått om han ville dock) eller puffärmar och spets, men mycket rosa och lila kläder. Försöker ha mycket färg av olika slag i allmänhet. Han har ganska långt hår, men det är för att jag tycker det är fint och inte politiskt. Samma sak gäller kläderna. Köper det jag tycker är fint.
Han har lika mycket leksaker som vissa skulle kalla tjejleksaker som det som kallas killeksaker. Dockor med tillbehör som vagn och säng, bilar, Playmobil med både pojk- och flickdockor, filmer med både pojkar och flickor i huvudrollen osv. Vi både pysslar och röjer runt. Jag försöker uppmuntra det han tycker är kul vad det än är.
Jag försöker benämna andra barn som kompisar eller barn utan att fokusera på kön och undviker att prata på ett sätt som talar om att pojkar skall bli kära i flickor osv.
Gör så gott jag kan med andra ord.

Så från och med nu kommer det kanske dyka upp mer inlägg som speglar den delen av mig. Fast håll inte andan för jag skriver när jag orkar som vanligt. :)
 
Dela gärna med er om era tankar om saken förresten. Trevligt att ta del av hur andra gör och tänker.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela