Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Kan inte folk bara ge fan i att kommentera andras kroppar

Publicerad 2013-12-22 10:12:45 i Allmänt,

Jag önskar jag kunde skriva ett riktigt djupanalyserande inlägg om detta men jag blir så förbannad att det mest bara är svordomar som vill komma ut, och en enorm frustration för detta tas upp om och om igen och det känns som om haters aldrig tar till sig info,
 
Det jag talar om är de som anser sig ha rätten, eller till och med skyldigheten, att tala om för feta människor att de är feta. Oftast nöjer man sig inte heller med att konstatera detta utan gärna vill de lägga till några rader om att den som är fet också är äcklig, ful, ohälsosam och ett dåligt föredöme för andra. Framför allt så anser de att det är ok att göra detta om man lägger ut bilden på nätet, för då är det liksom fritt fram.
 
Redan här måste jag dela upp det hela i två delar, och jag börjar med delen som handlar om rätten att skriva vad man vill som kommentar kring en bild som läggs ut på nätet. Jag kan för mitt liv inte förstå den inställningen. Om någon lägger ut ett bild på sitt hem så är det alltså fritt fram för människor att kommentera att man har dålig smak och hemska möbler (vilket många också gör i olika sammanhang) och om man lägger ut en bild på sitt barn så är det fritt fram att skriva att ungen är ful (händer ju också). Vill påpeka att detta inte hänt mig men så har jag inte heller så många läsare som kan se mina bilder och har därför skonats från hat än så länge. Ofta hör man kommentarer som att "om man lägger ut en bild så alla kan se så får man skylla sig själv" - men om man tar och går ut på stan så kan alla fortfarande se en men då varken förväntar man sig eller får man ta emot samma typ av elakheter. Så med andra ord är det där offentlighetsresonemanget bullshit utan det handlar om att människor trivs med att vara elaka i skyddet bakom sin dator. För det andra så hör man ofta att det är "yttrandefrihet", att "man ju står för vad man säger" eller att man "bara är ärlig"... Men va i helvete. Att kunna vara elak mot andra har inget med yttrandefrihet att göra. Yttrandefriheten är en rättighet som inte kom till för att vi skulle kunna få bete som jävla idioter mot varandra och man är inte en mindre vidrigt elak människa bara för att man "står för det man sagt". Kan folk kanske börja fundera på hur man BÖR bete sig mot varandra, vad man vill ha för typ av samhällsklimat?
Det sjukaste är att vuxna idag förfasar sig över ungas beteende på och utanför nätet och de elakheter de tar sig för, och undrar vaaar kan det komma från (och så skyller man på media, datorspel etc).. men nej det är inte konstigt för om vuxna är svin så blir de unga svin de med.
Om du sitter och ser på tv och säger högt att en politiker är "en jävla fitta" eller liknande, så har du lärt ditt barn att det är en ok sak att kalla människor som inte håller med för.
 
Och sedan har vi det där med kroppar och fetma. Jag anser för det första att jag och min kropp inte för fem öre har en skyldighet att vara ett föredöme för andra. Min kropp är min kropp och den är inte till för att beundras, inspirera, betraktas, bedömas eller något annat. Min kropp är till för att fungera och att respekteras. Om jag skulle välja att lägga ut bild på den så har jag lika stor rätt att göra det som en smal människa och jag anser att både den tjocke och den smale skall slippa bedömande kommentarer. Vi har inte en förbannad rätt att sätta betyg eller omdöme på andra människors kroppar!
Sedan det där med att det är så himla ohälsosamt med övervikt. Det är något av en sanning med modifikation. För det första finns det olika grader av fetma som skiljer sig rätt rejält åt. Är man strax över BMI-skalans gräns för fetma så är det inte speciellt stor och det är ganska stor skillnad mellan det och den typ av fetma där man faktiskt inte kan röra sig mer. Och visst, EXTREM fetma är ohälossamt och kan leda till många plågsamma biverkningar för den drabbade. De som däremot har den mer vanliga graden av övervikt behöver inte alls vara ohälsosammare än den som är smal. Studier visar tvärtom att dessa människor i vissa fall lever längre än de smala. Mycket beror dessutom på hur mycket man rör på sig... för nej, man blir inte automatiskt smal för att man rör på sig och vissa överviktiga är faktiskt väldigt vältränade.
Och oavsett vilket - OM man skulle få hälsoproblem så är det individens problem, och inte något som hela världen skall lägga sig i. Man behöver inte tala om för en överviktig att denna är överviktig för jag lovar MAN VET OM DET!
 
Och så har vi det där med kommentarer som att det är fult att vara fet, att "hon skulle kunna vara söt om hon var smalare"... Om du tycker så, så är det DIN åsikt.. ingen jäkla universell sanning.. och varför i hela fridens namn tror du att denna människa vill ta del av just din åsikt i frågan? Är det så att alla människor måste få veta om just du anser denna vara snygg eller ful? Håll din jäkla åsikt för dig själv.
 
Slutligen kommer vi ju till det som alla hamnar i tillsist och det är ju argumentet att om feta blir oftare sjuka så blir det en konstnad för staten... Oh well. Rökning, överdrivet solande, självsvält, överdrivet tränande, bergsklättrning, fotboll... och så vidare... det lever också till en hel del skador. Skall vi börja håna, förfölja, trackassera och kalla dem vidiga också? Eller skall vi istället låta människor ta hand om sig själva och bete oss som folk?

Kommentarer

Postat av: peachbeast

Publicerad 2013-12-22 14:26:07

Du satte verkligen huvudet på spiken! Mycket bra påpekat. Jag önskar att alla som väljer att göra ett nyårslöfte väljer att vara snällare mot folk och sluta trakassera bara för att man kan göra det ostraffat. Jag tycker att alla ska ha rätt att vara sig själva utan att behöva skämmas eller få skit för det!

Postat av: Anonym

Publicerad 2013-12-22 15:58:23

Bra rutit! Tycker du ska skicka in detta till tidningarna. /Mamma

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela