Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Jultraditioner

Publicerad 2013-12-21 20:22:23 i Allmänt,

Lady Dahmer har skrivit en del om sina jultraditioner och vad hon tycker är viktigt kring jul i sina senaste inlägg. Vi tycker väldigt olika om sådant hon och jag. Inte så att jag säger att hon tänker fel och jag tänker rätt, vi tycker bara olika.
 
Jag är inte mycket för att ljuga för barn, så skulle aldrig säga att tomten finns. Inte så att jag nödvändigt måste tala om "detta är en låtsasfigur" heller. Ser vi en tomte så säger jag ju att det är en tomte, men vi har inte tomte på jul som kommer med klappar och sådant, och skulle han fråga om det hela skulle jag svara ärligt. Ingen påskhare och sådana grejer heller. Jag vill att mitt barn skall kunna lita på att det jag säger är sant och att jag inte luras.
Lady Dahmer skriver att hon gör så för att det är viktigt för barn att känna magi i tillvaron, men jag tror inte att de behöver lögner och påhitt för det. Jag tror barn känner magi ändå... och jag tror att det finns magi i den riktiga verkligheten också. Känslan av magi alltså. Som när man ser stjärnorna på natthimlen, saker som växer upp ur marken på våren.... världen är rätt fantastisk som den är :)
 
Vi firar ju dock jul trots att vi är ateister. Dock utan religiösa inslag. Skulle aldrig i livet gå på julotta eller ha en liten julkrubba eller så. Vårt firande har inget med Jesus att göra. Är mer en liten vinterfest för att fira att det går mot ljusare tider och ett tillfälle för familj och släkt att samlas och ha det mysigt.
Våra traditioner är väl egentligen endast att vi på julafton samlas hos mamma och pappa tillsammans med släkt, äter julbord, utbyter julklappar och kanske om någon är sugen ser på Kalle Anka.
I år har jag inte julpyntat hemma ännu, men skall göra det imorgon eller på måndag. Vanligtvis är traditionen att pynta första advent. Skulle aldrig ha julkrubba som sagt var eller annat med religiöst tema. Kan ha en och annan tomte men är inte helt förtjust i det heller. Helst ser jag bara ljus, glitter, stjärnor och tingeltangel av olika slag som kan lysa upp i vintermörkret.
 
Brukade skicka julkort också. I år insåg jag dock att en stor del av de jag brukade skicka till hade dött under året och blev deppad och sket i det... men nu har vi fått av så många att jag får dåligt samvete och kanske får ta och skicka ut till några i efterhand. De får få nyårskort istället för julkort. Men om någon av er inte får, fast ni själva skickat, så ta inte illa upp.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela