Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Ojämlikhet kan smyga på

Publicerad 2013-08-30 19:36:29 i Allmänt,

Detta är ett inlägg jag funderat på länge men som inte blivit av då jag inte haft tid och sedan gick datorn sönder. Tankarna har uppstått genom att läsa en del inlägg på framför allt Schmenus blogg och på Moralfjants blogg där de skrivit om ojämlikhet i vardag och förhållanden som liksom smyger på eller finns där utan att vi tänker på det. I vissa fall handlar det om att en ger mer än vad denne får, i andra om att den ena gör mer eller att den ene förlorar sig själv. Kom även att tänka på det när jag idag läste ett blogginlägg på Blixa bloggar om att det anses normalt att säga att man inte kan leva utan någon och att det är lite tabu och anses kränkande att säga att man klarar sig utan den man älskar.
 
Detta inlägg blir säkerligen inte strukturerat alls, men skit samma. Jag minns i alla fall att tankar kring ojämställdhet inom förhållanden uppstod första gången då jag läste boken Det kallas kärlek och att jag då knappt alls kunde identifiera mig med detta. I mina två första samboförhållanden gjorde jag tex absolut inget arbete i hemmet. Det var killen som fick laga mat, diska, städa, tvätta kläder och så vidare. Jag hade ingen lust så jag gjorde det inte. Däremot hade jag dåligt självförtroende och var väldigt mycket "jag kan inte klara mig utan dig"... kanske även för att det var så man trodde kärlek skulle vara.
 
Idag är hushållsarbetet uppdelat mellan mig och maken via varierande system. Vi bestämmer nog ungefär lika mycket... jag kan nog vara något mer envis i många lägen.
Det är dock en sak som fanns med i boken Det kallas kärlek som följt med i alla förhållanden och så även i detta, och det är att jag tar större del av hans intressen än han av mina. Inte så att han medevetet ignorerar det jag finner intressant, utan mer så att det för mig är naturligt att engagera mig i hans intressen medan det för honom är mer att "du BEHÖVER" inte göra det och om jag inte är intresserad av det du gör varför skall jag då låtsas?"... Nu låter han elak och så är det såklart inte utan jag tror det mer är så att kvinnor fostrats till att kanske visa mer hänsyn och tillgodose andras  behov än vad män har?
Vi har pratat en del om det och det är ett lustigt fenomen. Eller egentligen är det väl inte alls lustigt, utan olustigt, att ojämställdhet liksom smyger sig in i förhållanden på olika sätt.
 
Idag är jag i alla fall inte alls lika svartsjuk längre. Det beror nog på att jag en dag insåg att det där att säga att man inte kan leva utan någon annan är en ganska stor börda man lägger på någon... I vissa fall kan det kanske kännas nästan som ett hot. Lite som den där gamla sången där tjejen sjunger att hon skall hoppa från Eiffeltornet om hon blir lämnad. Jag vill ju inte att någon skall vara med mig för att de  tror att jag inte kan klara mig annars, av något slags dåligt samvete... för att de måste. Och jag vill inte heller att min man skall känna att jag är med honom för att jag BEHÖVER det, att jag behöver honom, utan för att jag VILL vara med honom.
Ett behov väger ju inte lika tungt som en vilja, ett aktivt val.

Kommentarer

Postat av: Minna

Publicerad 2013-08-30 20:11:21

jag brukar ibland säga när man hamnar i en diskussion om kärlek att Johannes inte måste vara med mig. Han är en helt fri man att gå om han vill, och likadant känner jag gentemot honom. oftast finner många detta ganska absurt - men i mitt huvud och hjärta är det bara så. vi väljer att vara samman, men vi har varsitt liv, egna vänner och reser vi gör vi det oftast utan den andre. för att det är skönt. för att jag gillar att fortfarande vara den jag var innan barn och bröllop.

Svar: Jag och Hampus gör dock det mesta ihop... kanske för att vi inte har så många andra just nu :) Dock håller jag helt med dig.. man skall välja att vara tillsammans... Det är det som är kärlek. Kärlek skall inte vara behov, rädsla för ensamhet, rädsla för att såra, plikt, medlidande eller skuldkänslor.
Knyttet

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela