Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Snygg för att man är känd - fenomenet

Publicerad 2013-04-19 11:55:59 i Allmänt,

Vad gäller manliga skådespelare så tycker jag att det finns något av ett lustigt fenomen. Även de skådespelare som har ett helt alldagligt utseende eller som enligt rådande normer till och med inte hade klassats som attraktiva alls kan när de bli kända plötsligt anses vara supersnygga/sexiga.
En man vars utseende utan kändisskapet knappast hade fått någon att vända på huvudet när denne passerar på gatan är plötsligt så het att tjejerna svimmar. Vad beror detta på?
 
Ta till exempel dessa två skådespelare som får småflickor att bli helt till sig:
Andrew Garfield som spelar Spiderman, eller
 
Robert Pattinson från Twilight
 
Ingen av dessa är klassiska skönheter men ändå tycker tjejer att de är riktiga hunkar.
 
Är det så att kändisskapet i sig är så attraktivt att vi luras att tro att man är snygg bara för att man är känd? Är det så att vi lär oss uppskatta och se det vackra i det vi ser ofta? Är det så att de karaktärer de spelar på film har egenskaper vi ser som så positiva att vi börjar se dem som attraktiva, ungefär som vid en förälskelse?
Jag vet inte, men jag finner det intressant.
 
Eller om man skall ta en något äldre skådespelare som exempel så har vi Norman Reedus från The Walking Dead.
 
En man med ett högst alldagligt utseende som plötsligt alla kvinnor vill ha. I hans fall tror jag verkligen att det är karaktären han spelat som haft ett stort avgörande. Hård kille med mjukt inre tycks falla många i smaken. Eller som han själv sa om scenen då karaktären han spelar, tuffa rednecktypen Daryl, tar hand om en liten bebis: Ovaries exploded all over America (äggstockar exploderade över hela amerika)
 
Om det är likadant bland kvinnliga skådespelare vet jag inte, det är i all afall inget jag har reflekterat över så jag tror inte att det är lika vanligt.
Hur tänker ni?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela