Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

När man möter en prinsessa

Publicerad 2013-04-25 10:01:39 i Allmänt,

Jag har ju skrivit en del om det innan, och har läst och uppskattat många inlägg om det på bland annat Lady Dahmers blogg - om det där med barn, kläder och genus. Och framför allt det där med att flickor alltid skall vara fina och söta och få bekräftelse genom sitt utseende. Funderar så himla mycket på det där, vad fixeringen vid utseende gör med oss och vad den där tidiga önskan att vilja vara en prinsessa egentligen innebär och för med sig.
 
Sedan hamnar man i situationer som gör att ens ideal krockar med verkligheten. Då man inser att det är inte så himla lätt alla gånger att inte följa normen och göra precis sådär som man tycker att det är fel att man gör.
 
När jag lämnat Nico på dagis idag så möts jag utanför grinden av en mamma och hennes lilla dotter. Dottern är en liten flicka i kanske fyraårsåldern. På sig har hon små ballerinaskor med hjärtan på, prinsessklänning och en liten glittrande tiara i håret (var utklädningsdag på avdelningen informerade mamman nästan lite generat).
Det första flickan sa till mig var:
Titta på mina skor! hon såg så stolt ut och höll fram sin ena lilla fot så att jag verkligen skulle se. Sedan drog hon med sin hand över klänningens tyg och förtyligade för mig:
Det är en prinsessklänning.

Hela hon strålade och man såg hur speciell hon kände sig, hur fin hon kände sig. Sedan förde hon handen mot håret: Jag har en prinsesskrona också!
 
Och då stod man liksom där och sa att visst var hon fin, helt fantastisk. För vem är jag att ta ifrån henne den där känslan av magi hon kände? Att påtala att det inte är viktigt att vara fin eller att hon skulle vara lika fin i jeans, det var inte det hon ville höra. För hon var en prinsessa och det var det hon ville att jag skulle se - och vem av oss längtar inte ibland efter den där helt overkliga magiska känslan av att vara något annat än det vi är?

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2013-04-25 18:39:48

På Arves dagis har jag flera dagar mött en stolt kille klädd i prinsessklänning och tiara. Självklart kommenterar jag att han har fina OCH häftiga kläder. Hade gjort detsamma om det var en tjej såklart! För visst är prinsessor fina! Och söta! Och häftiga! Och coola! Och starka! Precis som prinsar är. Eller stålmannen.

Svar: Sant.. det handlar nog mycket om att vi får lägga andra värden i begreppet prinsessa i kontrast till det ideal barn matas med via bland annat Disney där mycket handlar om att bara vara fin
Knyttet

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela