Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Gaahhh

Publicerad 2012-07-11 21:43:47 i Allmänt,

Imorgon måste jag börja träna Nico på att somna utan att vi sitter med, för detta går inte. DETTA-GÅR-INTE !!
Nu har både jag och Hampus spenderat en och en halv timme sittandes bredvid Nicos säng. Först är han uppe i varv och springer runt och hoppar i sängen. Sedan börjar han vara avig med olika små lekar och ritualer, som att rada upp alla kuddar, snuttar och liknande i en rad på sängkanten. Slutligen lägger han sig stilla och stirrar upp i taket, och så kan han ligga och glo i en timme! Tillslut är man så trött och frustrerad att man önskar det fanns ett sätt att tvinga honom att blunda.
Och när han slutligen somnar så är både jag och Hampus så trötta och på så dåligt humör att vi inte har lust med någonting förutom att lägga oss i sängen och svära.
 
Dessutom är hans sovtider helt fucked-up för tillfället då han börjar försöka hoppa över att sova på dagen. Om han helt hoppar över att sova så fungerar det oftast, även om han kan vara grinig på kvällen, och han somnar relativt snabbt på kvällen... även om han ibland istället blir övertrött och vägrar helt och hållet. Dock vägrar han oftast att sova efter lunch men blir aptrött och somnar runt 15-16... vilket inte alls är bra. Idag somnade han 15.30 plötsligt och även om jag väckte honom efter en timma (vilket inte alls uppskattades och innebar att han storgrät och sedan surade under en filt i en halvtimma) så ville han uppenbarligen inte somna på kvällen.
 
Imorgon är vår plan att om han vill sova efter lunch så får han det, men om han inte vill sova då så får han inte sova på dagen alls utan då kan han istället få lägga sig för natten vid 19.30. Får väl se hur det går.
Och sedan skall vi försöka få honom att somna utan att vi sitter där, som sagt var, vilket kommer bli ett helvete eftersom han såklart klättrar ur sängen så fort vi lämnar rummet.
 
Hur fan gör man? 

Kommentarer

Postat av: Karin

Publicerad 2012-07-11 22:03:10

Lägg honom i sängen,säg typ "godnatt, nu ska du sova" och gå ut ur rummet. När han sen kommer upp igen upprepar ni samma sak. Ni kommer säkert få lägga honom ungefär en miljard gånger första kvällen, men sakta men säkert kommer det att gå snabbare. Det gäller bara att vara tålmodig och upprepa samma sak varje kväll. Till slut kommer han förstå att det inte är någon mening med att gå upp, för han måste ändå lägga sig direkt.

Postat av: Anonym

Publicerad 2012-07-12 08:35:18

Våra barn har varit likadana. Vi började med att sitta utanför dörren istället. Då kunde vi även sitta med datorn och då gick tiden lite sanbbare... Efter några dagar så gick vi även därifrån och rörde oss utanför deras rum för att efter någon vecka äntligen bara kunna lägga dem och gå därifrån och göra vad som helst.
Jobbig tid, men ni kommer njuta varenda sekund när han väl kan somna själv. Försök verkligen att låta han sova ett kort pass på dagen, typ 20-30 minuter. Middagsovningen är oftast boven till jobbiga läggningar.
Kram Maria

Postat av: Anonym

Publicerad 2012-07-15 20:26:00

jag tror bara det finns ett sätt. att vara konsekvent. går han upp, gå tyst tillbaka med honom, lägg honom, säg god natt (elelr vad ni brukar säga) och gå ut. i början kommer han springa upp igen tuusen ggr, men varje gång gör ni samma, bara tyst går tillbaka, lägger honom och säger godnatt. jag kan lova att det inte tar många kvällar innan han fattar grejjen - att det inte lönar sej att springa upp. men det viktiga är att verkligen vara konsekvent- vaaarje gång han går upp. det är det som kommer hjälpa er :)

Postat av: sofia

Publicerad 2012-07-15 20:26:23

det var jag som skrev :)

Postat av: sofia

Publicerad 2012-07-15 20:29:07

och var stenhårda med dagvilan! jag tror att bara ni kommer in i en rutin med läggtid, morgontid och lunchvila kommer det gå lättare. lägg samma tid på dagen varje dag och låt han sova typ 30 min eller så. det kommer vara surigt och tjurigt i början man ger man med sej varje gång kommer han aldrig få en chans att komma in i sin nya rutin, det tar ju ett tag. enda chansen att få ihop det är ju att vara envis och konsekvent.
tror ni går rätt i att lunchvilan ska vara vid 12 annars får det vara.
om K sover så mkt som 20 min på dagen tar hon två timmar på sej att somna på kvällen. middagsvila är ett minen blott här :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela