Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Saker som stör mig gällande kläder

Publicerad 2011-05-30 18:14:06 i Åsikter,

Innan graviditeten var jag... fyllig/knubbig/kurvig whatever man vill kalla det. Nu efter graviditet och förlossning och nio inte alltför sportiga månader så är jag... tja, lite tjock skulle man nog kunna säga. Inte smällfet, men det är inte klädsamt om man säger så. Milf-planerna ligger lite på is.
Med detta nya kroppsomfång finns det ännu mer att störa sig på när man skall shoppa kläder och tänkte nämna några saker.

Låt oss kalla listan för Tips till klädtillverkare

1. Om man har en enorm och tung byst så vill man inte ha en BH med trådsmala axelband eller kupor som försvinner ner i ett djupt V innan de ens hunnit halvägs över brösten. Poängen med en BH är att den skall hålla brösten på plats, och framför allt att brösten skall stanna i BH:n. Något tillverkarna inte tycks ha tänkt på.

2. Om man har en stor storlek på byxorna kan man ana att man har lite av en mage. Om man har lite (eller mycket) av en mage så vill man ytterst sällan ha väldigt lågt skurna byxor. Man vill gärna hålla in magen - inte framhäva den och låta den fläska fritt över kanten.

3. Om man har stor storlek när det kommer till tröjor så har man sällan väääldigt smala armar. Så om man tillverkar en tröja i XL men har sugrörstunna ärmar så - gissa vad - får den tilltänkta köparen inte på sig den.

4. Om man väger lite mer än man borde vill man trots detta inte klä sig som en tant eller i tält... det går att göra andra sorters kläder i större storlekar... men det är klart... klädtillverkare vill ju helst inte behöva tänka på att det finns överviktiga... huga så hemskt. Det är väl stackars praktikanter som får slänga ihop fettokläder av resttyger eller så.

5. Bara för att man är större på bredden innebär inte detta att armarna växt på längden också. Man behöver därför inte göra dem extra extra långa.

6. Jag vet inte om det extra tyget som går åt är fruktansvärt dyrt, men det måste det ju vara eftersom de större storlekarna ofta är mycket dyrare än "vanliga" kläder.

7. En liten reflektion är också den underliga storlekssättningen. I Lindexvärlden finns det till exempel de där "åh jag är så fet, men det är jag egentligen inte alls" som kan köpa en pluttig Large på den vanliga avdelningen, eller så är man äkta fetto och köper en enorm Large på tjockisavdelningen. En large är alltså inte alltid en large... det finns olika grader. För det kan ju inte vara som med kill- och tjejkläderna på barnavdelningen... att tjockisar behöver större kläder för att de rör sig mer... för alla vet ju att stora människor är lata människor.

8. Väger man mer än man önskar att man gjorde så finns det förresten en sak som man inte vill - och det är att ha kläder som gör att man ser ännu större ut. Så klädtillverkare få in detta i skallen - horisontala ränder (ja, ni vet de enda slags ränder ni har på kläder... och som ni gärna har på de flesta kläderna) gör att man ser BREDARE ut och toppar och klänningar med en söm/snörning/liknande precis under bysten får en att se GRAVID ut.

9. När vi ändå är inne på de där nu ack så moderna topparna och klänningarna som har söm/snörning/liknande precis under bysten så kan även påpekas att många överviktiga har större byst än smala modeller... och att ha en söm brösten är om möjligt ännu mer osmickrande än att ha den under dem.... för att inte tala om när man försökt få ner den där satans sömmen under och brösten poppar ut genom urringningen istället.

Det sista är mer ett tips till de som arbetar i affären...

10. När man frågar den mycket smala expediten om ett visst plagg finns i större storlek så räcker det med ett enkelt ja eller nej... man slipper gärna att bli synad från topp till tå och sedan få kommentaren: Det finns en avdelning med stora kläder där borta. Även om den är bättre än när man frågar om större jeansstorlek och får svaret: Oj, nej såå stora byxor har vi faktiskt inte.


Och nu efter allt klagande så ger jag en liten ros istället till den snälla sjuksköterskan som på Landstingets begäran var tvungen att samla in uppgifter om längd, vikt och midjemått från alla patienter men som tyckte det var orättvist mot mig som "nyss" fött barn och därför skrev in den vikt och de mått jag hade innan jag födde barn :)

Kommentarer

Postat av: Ulrica

Publicerad 2011-05-30 22:33:30

Mycket bra formulerat!

Du borde skicka denna lista till olika klädtillverkare =)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela