Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Jag läser för fort

Publicerad 2011-06-19 17:49:43 i Allmänt,

I detta landet skall man ju helst inte framhäva sina färdigheter, men det skiter jag i. Saken är den att jag läser snabbt... mycket snabbt. Detta kan vara bra om man t.ex. skall plugga eller om man av någon anledning har bråttom... men det har en stooor nackdel... en ekonomisk nackdel. Om jag skulle köpa böcker så jag hade att läsa hela tiden så skulle jag bli ruinerad.

Som exempel kan jag ta att jag idag köpte en pocketbok på ungefär 360 sidor när jag var och handlade vid 11-tiden. Den har jag nu läst ut... och då har jag ändå sedan mitt affärsbesök också lekt med Nico, matat Nico ett antal gånger, städat köket, fixat frukost till maken och lite annat... så all tid har inte spenderats med att läsa. Är ju kanske något av ett i-landsproblem... nej inte ens det egentligen... men då jag gillar att ha böcker att läsa så är det ändock ett problem.

Idag läste jag boken Postcard Killers som skrivits av Liza Marklund och James Patterson. Kan ju börja med att skriva att detta är den första bok jag någonsin läst av Liza Marklund. Jag har en grej nämligen, att jag ibland kan få för mig att bojkotta vissa författare på grund av olika skäl. Helt meningslöst egentligen eftersom de inte lär märka av att just jag inte läser deras böcker. Harry Potter-böckerna vägrade jag läsa eftersom jag småsint var sur över att hon blivit rik och inte jag (men skall nog läsa dem snart) och i Lizas fall handlade det om att jag tycker att hon ser dryg ut.
Jag hade säkerligen fortsatt min bojkott om det inte vore för att denna boken var den enda i affärens bokställ som jag inte redan hade läst.

Tillbaka till boken då. En deckare som handlar om seriemördare som reser runt Europa och skär halsen av folk. Låter kanske inte så spännande men själva grundintrigen är faktiskt ganska... ja, kanske inte orginell... jag menar det där med seriemördare och hur de fungerar är ju inget nytt i deckarsammanhang (i alla fall inte om man ser det internationellt) men på detaljplan känns det inte som något man läst innan.
Boken är välskriven och man kan nästan känna av att det är en amerikansk författare inblandad. Det är en lite amerikansk känsla över storyn, och den hade lätt kunnat kännas överdriven och osannolik men de håller sig på rätt sida gränsen hela tiden.
Ändå är det något jag saknar. Jag kan aldrig riktigt leva mig in i det hela eller känna med karaktärerna. Trots att de beskrivs bra så faller de platt på något sätt. De blir aldrig riktigt levande för mig.
Hade jag satt betyg hade den kanske fått tre av fem knytten eller något sånt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela