Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Vem har rätten att klaga?

Publicerad 2011-01-06 09:52:35 i Åsikter,

Detta är ett inlägg som handlar lite om kanal 5:s nya program Föräldrafritt, lite mer om den efterföljande debatten men kanske mest om Ola "gissa bajset" Lindholms debattartikel och de kommentarer de fick.
Den underliggande frågan är dock: Vem har rätten att klaga?

I Sverige verkar vi nu för tiden, kanske alltid, vara mer upptagna av vem som får lov att uttala sig än av vad som är rätt eller fel. Om någon hävdar att det är fel att slå barn, så är det alltid någon annan som skall hoppa fram och ifrågasätta dennes rätt att säga vad som är fel eller inte då denne minsann snodde med sig en extra pizzasallad från pizzerian två år tidigare... eller något annat idiotiskt argument.

Varje debatt slutar med att en massa människor säger "skall DU säga...vad ger DIG rätten att döma?" etc. till varandra och helt plötsligt har tydligen ingen rätt att bedöma rätt från fel och vad som är moraliskt riktigt. Kanske är det också därför som ett program som Föräldrafritt kan leta sig n i vår TV. Ett porgram där engelska barn lämnas utan föräldrar eller andra vuxna och så filmas deras försök att klara av att ta hand om sig själva med tillhörande hunger, hemlängtan, mobbing, slagsmål etc.

När Ola skriver sin debattartikel om att detta inte känns ok. Att detta faktiskt skadar dessa barn på sikt, ger men för livet kanske, och att sådant inte borde visas på TV... då är kommentrerna under artikeln inte fokuserade på om människor håller med eller ej... icke... hur många kommentarer som helst lyder i stil med "Ska han säga.. som ledde Wild Kids... som minsann också fick kritik"... jaha... då finns inte problemet, eftersom personen som lyfte det minsann inte var helt fläckfri. Det värsta är nog ändå den person som inte bryr sig om att ta ställning till om det är ok att utnyttja barn för att få tittarsiffror utan enbart tar sig tiden att skriva en kommentar om att han eller hon tycker att Ola har ett jobbigt släpigt sätt att prata....

Människor... ett korkat släkte

Kommentarer

Postat av: Mamma

Publicerad 2011-01-06 12:10:13

Håller helt med dig. Råkade se lite av detta Engelska program när de gjordes reklam i Tv och jag blev såå förbannad. Vad är det för FÖRÄLDRAR som tillåter sina barn att exploateras och förnedras och ........ ja You name it???? Var är BRIS? Att man sen babblar om ovidkommande saker och tar bort fokus på själva frågan är helt absurt.

Postat av: Tess

Publicerad 2011-01-06 22:26:01

Jag har sett Föräldrafritts två avsnitt som gått och tycker att det bryter mot FN's barnkonvention. Föräldrarna KAN gå in och bryta när som helst och ta med sig barnet hem om det vill och om det far illa. Men att ens få tanken om att låta ens barn delta i något sådant? När de bara är mellan 8-11 år? Om man ska köra "ska DU säga"-leken också så kan ingen uttala sig om nåt till slut :-/

Postat av: Random besökare

Publicerad 2011-03-05 13:23:44

Jag är inte religiös eller så, men som det är sagt av Jesus eller någon liknande; Låt den utan synd kasta första stenen, eller hur det nu var. Håller fullständigt med dig. Tokerier under årtusenden gånga såväl som kommande.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela