Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Knyttet tycker till och rekommenderar

Publicerad 2011-01-20 20:05:25 i Åsikter,

Jag är för jämlikhet. Jag tycker alltså att både män och kvinnor skall ha samma rättigheter, skyldigheter, möjligheter och värde. Jag önskar att det inte fanns egenskaper som anses kvinnliga eller manliga utan att individen var fri att vara som den önskar, därmed inte sagt att jag önskar att kvinnor och män skall vara likadana... de kan vara lika, olika, unika eller vad sjutton de nu vill vara.

Dock talas det bara om orättvisor mot kvinnor. Hur svaga, utsatta och dåligt behandlade de är. Män har de bra. Män är svin. Förutom det faktum att detta är en inkorrekt och orättvis bild av hur samhället egentligen ser ut så är det inte en syn jag vill att min son skall växa upp med. Jag vill inte att han skall ha den synen på sitt eget kön, och inte heller den synen på kvinnor. Hur kan man lära barn att män och kvinnor är jämlika om de samtidigt lärs att kvinnor är svaga?

Blev idag tipsad via Facebook om en organisation och dess hemsida som jag tyckte var riktigt bra. Mansnätverket, heter den. Det behövs en balans i debatten. Skall man ha ett rättvist samhälle bör man ta upp både kvinnofrågor OCH mansfrågor.

Lite intressanta fakta från deras hemsida:

* Mer än 90 procent av alla som dör på jobbet män

* En av de mest utsatta grupperna i samhället är de som inte har en egen bostad. 75 procent är män

* Det är mer än dubbelt så många män som kvinnor som tar sitt liv i Sverige

* Det är nästan dubbelt så många kvinnor som män som tar ut en examen från universitet och högskolor

* En ogift pappa får endast gemensam vårdnad om sitt barn om mamman godkänner det, även efter att faderskapet är juridiskt fastställt. Dessutom går barnbidraget alltid till mamman, vare sig föräldrarna är gifta, sambos eller separerade med delad vårdnad.

* Mer än 90 procent av all enskild vårdnad tillfaller moder

* Män är den grupp i samhället som oftast drabbas av dödligt våld

* Lika många män som kvinnor blir slagna av sin partner varje år

* Alla former av kvinnlig omskärelse är förbjudna enligt svensk lag [16], från de mildaste till de allvarligaste formerna. Däremot kan man med stöd av lagen skära av förhuden på pojkar, även när de är för små för att kunna lämna sitt medgivande [17]. Manlig omskärelse medför att vävnad som är viktig för sexuell njutning skärs bort

Läs mer själva på deras hemsida. Intressant läsning.

Kommentarer

Postat av: Tess

Publicerad 2011-01-20 23:14:29

Båda sidor måste uppmärksammas, men till lika del. Det är en del män som får det att låta som att det är MYCKET mer synd om dem än om kvinnor. Jag tror inte en förändring kan ske förrän attityden ändras. Attityden säger fortfarande att män är bra pappor, makar etc. bara de försöker medan kvinnor måste vara på gränsen till perfekta om det ska räknas. Helt sjukt egentligen!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela