Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

De nya sedlarna

Publicerad 2011-04-07 11:18:30 i Åsikter,

Vad jag tycker om valet av personer på de nya sedlarna.

20 kronor - Astrid Lindgren

Att hon skulle vara på en sedel känns ju självklart, men vilken kanske man kan diskutera mer. Hampus tyckte det var lite futtigt att hon skulle få sitta på den med lägst valör, medan jag tyckte att det ändå är den som folk använder sig av mest. Så frågan är ju om högst valör är det finaste eller om mest använda sedel är det bästa..? Kanske har de försökt med lite "don efter person" och satt den mest välkända och populära bland hela befolkningen på den sedel "svenssons" ser mest av... Lite nedlåtande i så fall kanske så det hoppas vi inte på..haha

50 kronor - Evert Taube
Hmmm.. ja han är ju lite av en nationalskald så visst förtjänar han respekt, men vette sjutton om jag inte anser att det finns de som mer gjort sig förtjänta av en sedel. Men han är inget dåligt val... bara ett jag säger just lite fundersamt hmmm till.

100 kronor - Greta Garbo
Jo men det tycker jag att hon förtjänar. Dock hade jag kanske bytt plats på Astrid och Greta, utan att egentligen kunna motivera varför. Känns som om Astrid är mer hundralapp på något sätt. Men Greta var ju å andra sidan lite mer flärd så hon kanske skall ha en högre valör... även om en hundralapp inte är direkt jetset det heller.

200 kronor - Ingemar Bergman
Nu skulle ju Herr Bergman själv inte velat sitta på en sedel... så även om jag definitivt anser att han är väl värd att hyllas på en sedel så kan man ju fråga sig om man bör göra saker som personen hade betackat sig för om han vore i livet. Men nu har han ju inget att säga till om så då anser jag att han är ett bra val.

500 kronor - Birgit Nilsson
Finns väl inte så mycket jag kan säga om Birgit, men hon var ju stor inom sitt område så att säga. Kan väl känna att någon som Linné nästan förtjänade att få vara kvar på en sedel istället... en det vore väl kanske taskigt mot Fröken Nilsson (Fru?).

1000 kronor - Dag Hammarskjöld
Jag har läst många som tycker detta val är tveksamt men jag tycker tvärtom. Detta är ju en person Sverige skall vara stolt över. Vilken karriär, vilka prestationer och ett Nobels fredspris som grädden på moset. Tycker dock det är synd att han hamnar på en sedel som ingen vanlig människa kommer i kontakt med. Tycker han borde fått sitta på 200- eller 500kronorssedeln. Men ett bra val i alla fall. Han förtjänar cred. Och om det skulle vara så att högst valör är mest cred så fick han ju vara på toppen i alla fall.



Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela