Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Namn

Publicerad 2010-10-18 09:12:53 i Allmänt,

Jag vet att vissa tyckte det var konstigt att vi döpte Nico till Tiberius Decibel i andranamn (vet inte om jag förklarat varför på bloggen, men i alla fall) men jag tycker att det är ganska normala namn om man tittar på vad vissa döper sina barn till.
Det finns tydligen de som heter Yoda i Sverige, och hur många andra namn som helst som hämtats från fantasy och sci-fi (tycker man kan heta vad som helst i andranamn men är väl trevligast att ha ett någorlunda icke-stignatiserande förnamn). Vad jag verkligen inte förstår är de som döper sitt barn efter en OND filmkaraktär - t.ex. finns barn i Sverige som heter Sauron, Tengil och... värst av allt... Cruella. Var dess barn extremt jobbiga som små och föräldrarna bestämde sig för att hämnas?
Höll också på att skratta ihjäl mig när jag såg att det fanns ett litet skrutt som döpts till.... Chewbacca! :D



I Nya Zeeland finns också en stackars unge med namnet "Busshållplats nummer 16". Kanske där han blev till? Kanske gällde samma sak från föräldrarna i Sverige som ville döpa sitt barn till Veranda, men fick avslag?

Rökmuslan och Skrot var namn som också fick avslag. Sladden och Vilse fick dock godkänt, och Okej var tydligen okej.

Alltså jag fattar, man vill att ens barn skall ha orginella namn. Gärna något som betyder något speciellt för en. Men funderar de någonsin på hur dessa barn kommer ha det i framtiden. Inte bara att vissa namn nästan garanterat kommer leda till gliringar många, många gånger utan det är säkert inte så kul om man vill bli t.ex. advokat och måste titulera sig Sladden Holmqvist.
Sedan kanske det är sött att vara två år och heta Smulan, men inte lika kul att vara 40 och heta det. Det är ju kul att kunna bli tagen på allvar i sitt liv. För det är ju just det att ett namn är något barnet skall ha i hela sitt liv.

Jag tyckte att eftersom Nicholas är presentabelt kunde vi välja mer udda andranamn. Lite som att vara klädd i kostym men gömma penntroll och slangbellor i fickorna :)

Men egentligen skall man väl inte klaga för mycket på andras val av namn. Finns säkert de som ifrågasätter min och Hampus mentala status på grund av våra val. Smaken är som baken.

Källa: Aftonbladet.se


Kommentarer

Postat av: Karin

Publicerad 2010-10-18 16:08:18

Men gud! Ibland undrar man vem som sitter och godkänner namnen!? Jag skulle då inte vilja heta sladdis, okej eller busshållsplats nr.16.... stackars barn.



Sv. Tack ska du ha :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela