Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Kommentarssvar

Publicerad 2010-10-29 08:30:54 i Åsikter,

Citat:
Jag tror det är mer komplicerat än att säga att vi kvinnor VILL vara hemma mer än män. Till exempel har vi kvinnor ofta mer krävande arbeten inom vård och omsorg, vi har en annan inställning till våra förmågor och hur vi bör vara, större krav på oss själva i arbetslivet etc. Det är lite som att säga att arbetarungar inte VILL utbilda sig och bli akademiker, medan det i själva verket finns djupare mekanismer bakom. Typ. =)

Jag tycker alltid att det är svårt att skriva att jag inte håller med, för jag känner mig alltid lite taskig, men jag håller inte med. Visst skapas våra önskningar och vad vi vill alltid av vårt förflutna, våra erfarenheter, vår livssituation etc. men om skall analysera det på det sättet skulle vi snabbt komma fram till att man inte kan tala speciellt mycket alls om fri vilja, och vilka av våra önskningar skall då räknas? Inga? Man skulle också i så fall lika gärna kunna säga att de som vill ut i arbetslivet igen vill detta på grund av de förväntningar och krav samhället och de själva har på dem. Hur mycket man än analyserar så vet vi bara att man blir påverkad, men inte exakt vad eller vilka faktorer som påverkat en viss önskan, vi vet bara vad vi vill.

Skulle man annars kunna säga att de som röstar på KD egentligen inte vill det men att de färgas av att de växt upp religiöst, att de som röstar på moderaterna påverkas av de ideal deras föräldrar hade och att de inte vet vad de vill, att sossar bara trampar vidare i sina föregångares spår utan egen vilja...? Vilka har en vilja på riktigt, och vilka är bara lurade att de tror något?

Dessutom känns det lite, i alla fall för mig, när man börjar med sådana analyser och förklaringar att man på något sätt säger att det man vill skulle vara det sämre, det felaktiga, alternativet - varför annars behovet av att förklara bort det? Det kan göra mig arg för det är inte sämre att vilja vara hemma med barnen än att vilja jobba, och det är inte sämre att vilja ha ett arbetskneg istället för att utbilda sig. Det känns nedlåtande, precis som de mammor som arbetar skulle känt sig sårade och förbannade om jag skulle hävda att de egentligen vill vara hemma allihopa.

Sedan tror jag inte att det nödvändigtvis är en kvinnlig egenskap, utan att många män också skulle vilja ha möjligheten att vara hemma mer, men att de inte uttalar detta lika mycket på grund av att det inte anses manligt, eller för att kvinnan på något sätt anses ha förtur. Jag vet att Hampus gärna skulle vara "hemmaman" om möjligheten fanns.

Jag VILL vara hemma eftersom jag inte prioriterar pengar och karriär speciellt högt. Jag kan pensionsspara själv och jag kan engagera mig i föreningar eller politiskt för att inte "hamna utanför samhället". Vill inte gå in på vår privata ekonomi, men kan även påpeka att jag inte skulle hamna i underläge ekonomiskt eller bli beroende av Hampus bara för att jag var hemma och han arbetade. Man kan ju dessutom lösa det på olika sätt. Jag skulle tex inte vilja vara hemma 7 dagar i veckan, men skulle vilja ha möjligheten att arbeta tex enbart två dagar i veckan.


Och om jag finns, med min vilja, så lär det finnas fler.

Kommentarer

Postat av: Lotta

Publicerad 2010-10-29 22:56:28

Oj! Jag tror att du missförstod mig. Jag är helt övertygad om att du, jag och andra kvinnor och män vill vara hemma med barnen, att KD-anhängare vill rösta på KD och att barn av olika bakgrund oftast vill följa i sina föräldrars fotspår. Det är jätteviktigt för mig att du inte tror att jag tycker att det skulle vara sämre eller ett felaktigt alternativ att vilja vara hemma med barn, att vara arbetare eller allt det andra! Det var inte det jag skrev. Jag ville bara poängtera att det är lätt att generalisera på det sättet men att vår vilja också är baserad på våra erfarenheter och våra möjligheter. Tittar man t.ex. på i-länder som Italien och Japan m.fl, där det i princip inte finns möjligheter för kvinnor att arbeta samtidigt som de har barn, ser man att nativiteten går ner dramatiskt. Kvinnorna vill helt enkelt inte ha barn skulle man kunna säga, men här menar jag att deras vilja också är styrd av de omständigheter som råder. Ett annat exempel är länder med starka religiösa uppfattningar. Även där tror jag att viljan är mycket starkt styrd av omständigheterna och att mångas viljor skulle förändras om det fanns fler och fria alternativ.



Alltså - självklart har vi viljor och all rätt att vilja vad vi vill! Jag tycker bara att det är intressant att fundera på och diskutera viljans orsaker och ursprung. Inget annat =)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela