Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Klädråd baby

Publicerad 2010-10-13 09:41:04 i Tipshörnan,

Innan man fått barn, och precis i början, köper man babykläder för att man tycker att de är söta. Stort misstag! Jag fattade inte als vad min mamma tjatade om när hon påpekade att vissa plagg kanske inte var så praktiska. Äh, tänkte jag, hur jobbigt kan det vara? Men en sak kan jag säga bestämt och det är att ganska snart vill man ha smidiga kläder som är lätta och snabba att få av och på vid blöjbyten och som inte orsakar raseriutbrott hos bebisen vid av- och påklädning.

Råden är som följer:

Bodys
Superbra och det plagg man använder mest. Bra att ha både kortärmat och långärmat, men man har absolut mest nytta av långärmat vid denna årstiden.
Se till att bodyn har tryckknappar och inte vanliga knappar för det är för mycket pill och din bebis kommer hinna tröttna.
Var noga med att man kan öppna ordenligt vid halsen. "Omlott" i halsen som gör halsringningen större är ok, men det allra bästa är knappar på axeln. Bebisar avskyr att dra trånga saker över huvudet och det blir ett himla jobb. Så stort som möjligt är det bästa, vad gäller öppning vid halsen på bodys :)

Pyjamasar och sparkdräkter
De bästa plaggen för en bebis enligt mig. Det finns de med och de utan fötter. Fördel med fötter är att man slipper jobbet med de små strumporna som sparkas av var tredje minut, nackdelen är att din bebis fötter kan vara för stora för fotdelen medan resten av plagget passar. Jag har gått från att vara "med fötter"- människa till att föredra utan eftersom bebisen då kan ha plagget längre (och det är en klar fördel med tanke på hur snabbt de växer ändå).
Man MÅSTE köpa sådana som går att öppna i grenen vid blöjbyte. Om det inte går kommer man använda plagget en gång och inte mer, för det är för bökigt (av denna anledning är sparkbyxor av hängslebyxemodell ofta jobbiga). Det är helt ok med dragkedja eller knappar som går längs med hela ena benet, men det absolut bästa är om det finns knappar längs hela grenen, från ena foten till den andra.
Vad gäller tryckknappar vs. dragkedja så går ju dragkedja snabbare (se till att det finns skydd på insidan dock för man vill inte ha en dragkedja mot den mjuka bebishuden) men "bubblar sig" ofta så plagget ligger mer obekvämt tycker jag. Vanliga knappar tar jag inte ens upp för usch vad tidsödande och jobbigt.

Sovpåse
Tummen upp för det. Underbara. Bebisen kan sparka fritt med sina ben och det är supersmidigt att byta blöja.
Och nu talar jag om sovplagget och inte om det tjockare substitut för täcke som en del också kallar sovpåse. Sådan har jag inte testat och kan ej uttala mig om.

Byxor
Som jag nämnt här hängslebyxemodell bökigt, men kan funka ibland. Vad gäller vanliga byxor så se till att det inte är byxor med oflexibel midja för de är väldigt jobbiga att få över en stor blöjbak. Velour och annat mysbyxematerial är absolut det smidigaste, och det som i alla fall min bebis tycker bäst om. Bäst är med mudd i benslutet. Då sitter strumporna på plats bättre och man kan använda dem även när de är lite för stora.

T-shirts, tröjor och klänningar
På ett spädbarn är det vääldigt opraktiskt. Bebisen ligger ju i princip bara ner och då korvas plagget upp och blir obekvämt och magen blir bar. Visst kan det vara väldigt gulligt, men det är gulligt på din och bebisens bekostnad och du kommer snabbt tröttna på det. Om man ändå vill ha det gäller samma sak som med bodys - se till att öppningen för huvudet går att få riktigt stor.

Koftor och huvtröjor
Ibland när det är kallt är de ett måste trots att även de har en tendens att glida upp under armarna. Det bästa är egentligen de utan luva. Om man har luva måste denna var uppfälld över bebisens huvud nästan hela tiden eftersom det annars blir en obekväm knöl i nacken på bebisen när den ligger ner. På vintern kan det dock vara bra att ha en luva att fälla upp över mössan när det är kallt.

Strumpor
Ha många par, och gärna många likadana, eftersom bebisen sparkar av sig dem titt som tätt och de har en tendens att försvinna. Har man likadana par gör det inget om en från varje par försvinner utan man kan använda dem ändå.

Okänd bebis
Underkläder
En del använder små trosor och kalsonger utanpå blöjan för att mer hålla den på plats. Använde det en dag ungefär. Tycker blöjorna sitter där de ska ändå och var bara bökigt att få på och av vid blöjbyte.

Skor
Har inte köpt eller använt skor eftersom det är helt onödigt till en bebis som inte kan gå än. Har en del tjockare tossor men de gör det oftast obekvämt när de skall sova om de är för stora.

Overall och jacka
Om bebisen skall ligga i termopåse i vagnen är det bästa att ha en jacka eftersom benen ändå är varma. Här går luva oftast bra att ha eftersom den ger extra huvudvärme när det är kyligt ute.
En overall är bra att ha när man t.ex. skall åka i en kall bil. Samma gäller som vid sparkdräkt, smidigast om den går att öppna ända ner till fötterna då den är mycket lättare att få av och på då.
När det gäller spädbarn är det bästa om de har "inbyggda vantar" dvs att man kan försluta ärmsluten så att händerna hålls varma inne i ärmen.

Mössa
Se till att den har bra passform. För liten och trång, eller för stor som hamnar i ögonen, skapar ofta irritation hos bebisen. Speciellt viktigt nu på vintern är att den går ner över öronen.

Det viktigaste av allt nästan - köp inte väldigt dyra kläder! Bebisar växer som ogräs och kan ha sina kläder oftast bara i några få veckor. Är bara onödigt att ha slängt ut massa pengar då.
Köp kläder på rea, köp begagnat eller på lågprisvaruhus. Spara pengarna tills dess ditt barn själv blir medveten om att de ens har kläder på sig i alla fall.

Det som är ännu viktigare - tvätta alla kläder innan du använder dem på bebisen. Kläder har ofta rester av kemikalier på sig som kan irritera bebisens hud. Trodde själv det var lite överdrivet men Nico har blivit orolig varje gång han fått ha på sig helt nya, otvättade kläder (har hänt vid akut klädbrist).


Kommentarer

Postat av: sofia

Publicerad 2010-10-13 10:05:05

bra skrivet! håller med. försöker tippsa mammor som väntar barn att inte köpa så mycket kläder alls, bara lite basgrejjer så slipper man ha massa saker man inte använder sedan. tar ju ett tag sedan får man favoritplagg å saker man inte använder alls...



bar skrivet åxå om att vara mamma där! håller helt med! så jävla fantastiskt har det inte varit men det börjar vända. då har jag ju ändå en bebis som hela tiden sovit gott om natten. kan knappt föreställa mej hur ni måste haft det...



kram!!

Postat av: Emma

Publicerad 2010-10-13 14:53:45

Jag håller med dig i nästan allt. :) Däremot så var Vincent aldrig någon strump-av-sparkar-bebis så vi har aldrig behövt speciellt mycket strumpor. Däremot så hade han som liten plutt väldigt knubbiga vader, så strumpor med mjuk med mjuk mudd var ett måste för att han inte skulle få fula märken. Det är faktiskt först nu som strumporna ryker, men det är mest för att han faktiskt kan dra av dem!

Sen angående dyra kläder så håller jag inte med. Tycker visst att man kan unna sig och sin bebis dyrare kläder ibland och har flera dåliga erfarenheter av billiga varianter från både Gekås och Göken. Och t.ex. Polarn o Pyrets kläder är tillverkade utan farliga kemikalier och så dem kan man använda utan att tvätta först. :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela