Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

Livsmedelsverket - en av Sveriges många gudar

Publicerad 2010-11-16 07:59:32 i Åsikter,

I Sverige lyssnar vi på staten. Via dess språkrör Livsmedelsverket får vi veta vad och hur vi bör äta och då gör vi så. Om vi inte gör som de säger kan saker gå fruktansvärt, fruktansvärt fel tror vi. Vi vet inte vad som kan hända men det kan ju inte vara något bra.... inte om Livsmedelsverket har varnat...

När vi var små kunde man ge bebisar smakportioner när de var 3 månader gamla, om man tittar ännu längre tillbaka fanns nog inga råd utan man gjorde det liksom när man kände för det. Nyss var rådet att man skulle börja när bebisen var 4 månader. Nu har Livsmedelsverket plötsligt ändrat sitt råd till 6 månader. Kunde inte finna någon vidare förklaring till varför. Tarmarna inte redo? Men...vänta lite nu... alla de tusentals (miljoner? miljarder?) barn i Sverige och världen som innan fått smakprotioner tidigare... de verkade ju helt ok...eller? Skulle gärna vilja veta vad det var som gick fel för dem så jag kan förstå varför man ändrar sin syn på saken helt plötsligt. Inte alls hört talas om några purrerelaterade dödsfall eller några men för livet orsakade av mosad potatis.

Nico är 3,5 månad på ett ungefär och han har fårr smaka mosad potatis och katrinplommonpurre i några dagar nu. Han blir glad av det, tycker det är gott och än så länge så mår hans mage bra. Så länge magen mår bra så kommer jag fortsätta. Krävs lite mer förklaring än så Mr Livsmedelsverk om ni skall få bossa över mig.

(och tänk vad jobbigt det blir nu när ma måste trycka om alla barnböcker, alla broschyrer, skriva om alla hemsidor, göra nya etiketter till barnmatsburkarna... allt bara för att Livsmedelsverket satt en morgon och bara..."Du Börje.. vi har fan inte kommit med ett enda råd på ett tag nu.. jag tror folk börjar glömma bort oss... börjar äta som de vill...hur som helst... kommer bli kaos. Vi måste säga något så de minns vilka det är som bestämmer egentligen...ska vi ta och slänga till två månader extra på det där med barnmaten?")

Kommentarer

Postat av: Lotta

Publicerad 2010-11-16 11:13:21

Tror de följer WHO, men det rådet gäller ju även u-länder där man verkligen vill att mammorna helammar 6 mån. Min grymma BVC-sköterska sa att hon haft många mammor som väntat med att ge smakisar till 6 mån och sen suttit hos henne och gråtit för att bebisen vägrar smaka. Hon tyckte det var bättre att börja vid 4 mån för då är de jättenyfikna och öppna för nya smaker medan de vid 6 månader ofta vägrar. För mig kändes det helt rätt, det hon sa. =)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela