Knyttet - kort men tjock

En feministisk socionoms tankar om ditt och datt

19-veckorsfasen

Publicerad 2010-12-29 08:09:56 i Allmänt,

Detta gick att läsa om 19-veckorsfasen på nätet:

19 veckor
Nu börjar klängperioderna att bli längre, den här kan vara i upp till sex veckor och börja redan kring vecka fjorton.

Barnet börjar nu förstå händelser, i meningen korta sekvenser av nyanserade övergångar från ett mönster till ett annat. Med andra ord: Nu kan hon till exempel lära sig att sträcka sig efter en leksak, ta tag om den med en hand, skaka den, vända på den och sedan stoppa den i munnen. Ett annat exempel är att hon kan börja sätta samman olika ljud till sekvenser - kanske kan du tolka någon av dessa ljudsekvenser som mamma eller pappa...!

Min kommentar: 6 veckor! Så himla skoj..eeh. Dock tror jag Nico varit i denna fasen ett tag nu så förhoppningsvis är den över snart.

Exempel på nya färdigheter:

-vänder sig från rygg till mage, eller mage till rygg
-försöker krypa
Min kommentar: Nico vrider och ormar sig när han ligger men har fortfarande inte sett honom vända sig bortsett från när han gjort det av misstag någon enstaka gång... och även om han försöker ta sig framåt, vilket han gjort länge, så skulle jag kanske inte kalla det att han försöker krypa.

-stöder på underarmarna och lyfter upp överkroppen
-försöker sätta sig upp
Min kommentar: Stöder sig på underarmarna har han ju kunnat göra ett bra tag men om man inte räknar att han skjuter fram hakan och ser ut som han försöker sig på en misslyckas situp så försöker han inte sätta sig upp på annat sätt... men det kanske räknas?

-tycker om att röra på munnen, sticker ut tungan
-kan gripa om saker med ena handen och lägga det i andra handen
-stoppar in saker såväl som mammas eller pappas hand i munnen för att undersöka och bita på
Min kommentar: Jo men detta sysslar han ju en hel del med... hans tunga är mer utanför än i munnen nu för tiden :). Pilla och äta på saker gör han ju mycket det med.

-försöker slå leksaker mot en bordsyta
-försöker leka med en aktivitetstavla
-kastar avsiktligt saker i golvet
Min kommentar: Han har sällan en bordsyta framför sig så vet ej men han gillar att slå på saker. Han försöker verkligen leka med aktivitetsleksaker, men blir förbannad på dem efter en stund. Kastar saker i golvet gör han ju, men vette sjutton hur avsiktligt det är.. tror mest han är fummlig.

-letar efter föräldrarna och kan vända sig om för att göra det
-reagerar på sin egen spegelbild, med rädsla eller glädje
-reagerar på sitt eget namn
Min kommentar: Jo han vill gärna ha koll på oss, men sin spegelbild intresserar honom fortfarande inte. Jag tror dock han vet vad han heter... han reagerar på det ibland i alla fall.

-förstår den verkliga innebörden av ett eller flera ord
-jollrar
-gör nya ljud med läppar och tunga, vvv,sss, zzz, rrr osv
-använder konsonanter
Min kommentar: Han förstår orden pappa, mat och gapa i alla fall. Jollrar har han ju gjort ganska länge och han exprimenterar mycket med olika ljud, dock inte så tydliga ljud som vvv och sss etc. Han har använt vissa konsonanter ganska länge... typ m... men märker inte av någon ökning eller större tydlighet ännu.

-sträcker ut armarna för att bli upplyft
-smackar med läpparna när hon är hungrig
-skjuter ifrån sig flaskan/bröstet när hon är mätt
-kan överdriva sina egna reaktioner tex hosta igen och skratta om föräldrarna reagerar på hennes hostande
-har en speciell "snutte"
Min kommentar: Han sträcker inte ut armarna för att bli upplyft direkt och han smackar inte med läpparna när han är hungrig. När han är hungrig gör han samma stönande ljud som vanligt och kan ibland gapa. Däremot skjuter han tydligt bort flaskan när han inte vill ha mer... snarare slår/kastar bort den..hehe.
Han gör uppenbart vissa saker för att få oss att skratta :) Jo nu har han en snutte han är väldigt fäst vid... är det någon av alla de man köpt till honom? Nix, han skall ha min använda tunika..haha.



Och detta stod att läsa om 26-veckorsfasen:

26 veckor
Kinkperioden kan börja vid omkring 23 veckors ålder och vara upp till fyra veckor. Typiskt kinkbeteende är till exmpel att ditt barn sover dåligt och verkar ha mardrömmar, är blyg för främlingar, har tappat aptiten, vill oftare ha sin "snutte" och vill inte att du byter blöja eller kläder på henne.

Min kommentar: Kul att man inte får pauser mellan faserna :/ Men han sover redan dåligt, verkar ha mardrömmar, är blyg för folk han inte känner, vill inte äta och blir galen av ilska när man skall ta på vissa kläder. Att byta blöja är dock mys.

Nu händer det mycket - barnet börjar se och förstå alla slags relationer. Hon ser att det finns ett fysiskt avstånd mellan saker och mellan människor. Det första som barn brukar märka och reagera på är avståndet mellan sig själv och föräldrarna. Det kan vara skrämmande att inse att mamma och pappa göra detta avstånd lite för långt, och att man inte kan påverka det själv.

Olika sakers placering i förhållande till varandra blir väldigt spännande: saker kan vara inuti, ovanpå, bakom, under osv.

Nästa upptäckt är hur man får saker att hända. Strömbrytare är perfekta för sådana experiment! Nu börjar det också klarna att vissa saker har samband med varandra. Till exempel att nyckeln in ytterdörren betyder att pappa är hemma - kul!

Nästa steg är att förstå att människor och djur anpassar sina rörelser till varandra, tex om man går bredvid varandra. Ditt barn förstår också att ibland går det på tok, tex om man krockar med varandra. Det kan vara väldigt roligt, men också skrämmande.

Rent fysiskt börjar det gå bättre att koordinera sina rörelser, och det går bättre att krypa.

Exempel på nya färdigheter:
-sätter sig upp och ned själv
-står utan och går med stöd
-går runt ett bord medan hon håller sig i
-går och skjuter saker framför sig
-kryper in i och under allting
-för samman tumme och pekfinger för att gripa små saker
-kan slå två saker mot varandra med hjälp av båda händerna
-lyfter upp mattan för att titta under
-plockar leksaker i och ur en låda
-tar av sig sina egna strumpor
-matar mamma, pappa och hunden
-ser från en bild till en annan i en bilderbok
-iakttar rörelserna hos en person som uppför sig ovanligt
-tittar noga på små detaljer tex tvättetiketten på mjukisdjuret
-kopplar ihop handlingar och ord, förstår korta tillsägelser som "nej inte så", "klappa händerna"
-lyssnar intensivt på röster i telefon
-säger sitt första ord i rätt sammanhang tex oo (=oj) när hon ramlar
-protesterar när mamma eller pappa går
-kryper efter mamma eller pappa
-härmar när någon vinkar adjö
-härmar någon som klappar händerna
-dansar när hon hör musik

Min kommentar: Verkar ju vara mycket skoj de lär sig i den fasen om han verkligen lär sig det då. Han kan dock redan se från en bild till en annan i en bok.. Han har ju tyckt om att titta i böcker jättelänge. Vad gäller att koppla ihop handlingar och ord så gör han det med ett ord redan i alla fall.. självklart matrelaterat..haha.. han vet att han skall gapa när man säger gapa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela